In memoriam

Почина забележителната актриса Катя Динева

Ако има втори живот, пак бих избрала професията на актриса

Почина забележителната актриса Катя Динева
Катя Динева в ролята на Илуминада от "Голямата печалба" на Ектор Кинтеро, реж. К. Каменов, сезон 1973/1974.


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На 9 април почина забележителната българска актриса Катя Динева, свързала цялата си творческа биография с ДТ „Стоян Бъчваров”, Варна.

Поклонението ще бъде на 11 април от 10.30 в сградата на театъра, погребението е от 12.00 ч. на старите гробища.


◊ АКТРИСАТА

Катя Динева е родена на 6 октомври 1929 г. в семейството на един от основателите на варненския професионален театър - известния артист Христо Динев. Едва навършила 3 години, тя излиза на сцената, за да играе ангел в пиеси на Хауптман. Катя Динева завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" заедно с Коста Цонев, Георги Калоянчев, Рангел Вълчанов, дебютира в ролята на Целия в "Както ви харесва" на Шекспир; играе, освен във Варна, в театрите на Русе и Бургас. В продължение на почти 50 години Катя Динева пресъздава различни човешки съдби в около 120 роли, сред които Стела Кембъл в „Милият лъжец”, Луиза в „Коварство и любов”, Елка от „Гераците”, Мариола от „Татул”, Хелън от „Пътят към Мека” на Атол Фугард, Симона Машар от "Виденията на Симона Машар" на Бертолд Брехт, Илуминада от "Голямата печалба" на Ектор Кинтеро, Гитъл Моска от "Двама на люлката" на Уилям Гибсън, „Иркутска история” на Алексей Арбузов, „Я, колко макове” на Никола Русев, „Шести юли” на Михаил Шатров, Баронеса Щрал от "Маскарад" на Лермонтов, Секула от "Животът - това са две жени" на Стефан Цанев, Майката от „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени”, Бабката от пиесата на Иван Радоев „Биволът” и много други.

„Това, което винаги ме е респектирало у актрисата Катя Динева, е дарбата й да извайва характери. Сложни, противоречиви, запомнящи се. Впечатлява усетът й за характерното, за странното, отличимото в образа, което го прави нестандартен. Такава е Бабката. В списъка с ролите авторът й е отредил последното място, тя участва само в един епизод, няколко минути е на сцената. Но в изпълнението й Бабката зазвучава като централен образ. Видиш ли я на сцената, не е възможно да не я познаеш. Щом прошепне първата реплика, отгатваш: това е тя, Катя! Покорява те умението на актрисата да се изменя външно, почти без грим. И никога да не изгубва себе си. Това в изкуството е доста трудно. В живота също. Къде е тайната? Самобитен талант, категорична лична позиция, добър професионален опит... Вероятно във всичко това, както и способността на Катя Динева да съединява необичайния характер на героините си със спецификата на своя талант.” (Венета Терзиева, в. „Народно дело”, 20.10.2009)

Катя Динева е отличена с всички възможни награди за актьорско майсторство, сред които и най-високото звание за творец от недалечното минало Народен артист. Тя е лауреат на Димитровска награда, носител на Награда Варна, Почетен знак на кмета Кирил Йорданов, Златна маска от ДТ „Стоян Бъчваров” и др.

На своята 80-годишнина през 2009 г., когато Катя Динева се появи за последен път пред обществеността, тя остави на дъщеря си, актрисата Юлияна Чернева, продължаваща живота на артистичната фамилия на сцената на Варненския драматичен театър, както и на идващите поколения актьори, своето завещание: „Без обич, преданост, всеотдайност и дисциплина театър не може да се прави. Театърът ми донесе щастие и духовно здраве. Ако има втори живот, пак бих избрала професията на актриса.”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.04.2011 г. 14:54
Етикети:
Посетено:
3743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/12140-pochina-zabelezhitelnata-aktrisa-katya-dineva