In memoriam

Възпоменателна литературна вечер в памет на Георги Талев

5 години без писателя, преводача и журналиста Георги Талев

Възпоменателна литературна вечер в памет на Георги Талев


◊ СЪБИТИЕТО

Възпоменателна литературна вечер в памет на Георги Талев

На 14 януари от 17.30 ч. в Литературния салон „Петя Караколева” към НЧ „Обединение", Кърджали

Организаторите от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” и от Читалището ще припомнят на любителите на поезията заслужаващите да останат и в литературата на бъдещето Талеви творби. Под съпровод на пиано актьорът Кямил Топчи ще прочете негови стихове. Близките и приятелите му също ще прочетат най-харесваните от тях негови стихове, ще си припомнят общуването си с него.


◊ ПАМЕТ

При всички случаи ще се завърна

Това ни обеща нашият Георги Талев преди пет години в свой стих. И го прави непрекъснато чрез своя вечен любослов в сърцата ни - истинското му завещание не само към близките и приятелите му, а към всички любители на поезията.
  
Цял живот Гошо пътуваше към загадката на живота, наречена любов, и ни остави най-ценните напътствия по този нелек път – никога да не умира безмерната страст на това живеене, колкото и изпепеляващо и сладостно да е то.
  
Освен десетия превод на Пушкиновия „
Евгений Онегин”, един от най-добрите по мнението на специалистите, Талев остави след себе си още 11 други книги - поетични и белетристични. Свои стихове, разкази и преводи на руски, осетински, дагестански, арменски, кабардино-български и монголски поети и прозаици публикува в централния и регионалния печат. Верен на веруюто си, че поетите и писателите са необходими като хляба, написа и енциклопедичния справочник „Да ги знаем кои са” с кратки профили на родопските творци. Дано един ден видят бял свят и трите му тома с мемоари „Отвъд прегръдките на ада”.
  
Кореспондентът на БТА в Кърджали Петър Бакалов е уверен, че тепърва на Георги Талев ще бъдат посветени много редове за разностранната му дейност. А поетите
Евтим Евтимов и Петър Анастасов, негови приятели, са категорични, че бъдещето ще даде заслужена оценка за значимостта на Талевото творчество. Това беше разбрано и в далечния руски град Тамбов, където наследниците на Пушкин му посвещават литературни вечери и честват негови юбилеи.
  
Кърджали е малък град, но признателен към своите даровити личности. Затова ще отбележи 5 години от кончината на своя изтъкнат писател, преводач и журналист Георги Талев.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
13.01.2011 г. 16:47
Посетено:
2293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/11497-vazpomenatelna-literaturna-vecher-v-pamet-na-georgi-talev