In memoriam

Почина писателят Атанас Славов

Непримиримият му към човешките и обществените слабости характер се изявяваше в гражданската позиция, самоиронията и специфичния му стил на себеизразяване

Почина писателят Атанас Славов


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Отиде си от света на осемдесет години творецът на словото
Атанас Славов, издъхнал  в пловдивска болница след тежко боледуване.

Роденият в Сливен (на 25.07.1930 г.) автор остана, през превратностите на времето, дисидентското си битие и отдалечеността на пространствата, съпричастен до последния си дъх със своя град, с миналото и традициите му. Сливенци, които неотдавна отдадоха почит на именития писател с юбилейно честване, загубиха един от водещите си духовни изразители.

За приносите си в националната литература и култура бе удостояван с високи отличия, като орден „Стара планина”, наградата „Добри Чинтулов”, със званието „почетен гражданин” и „знака” на община Сливен.

Непримиримият му към човешките и обществени слабости характер се изявяваше в гражданската позиция, самоиронията и специфичния му стил на себеизразяване. Способностите за интелектуален труд, голямата ерудиция и богат житейски опит на Атанас Славов намериха отражение в творби из различни направления и жанрове: проза, публицистика, мемоари, изкуствоведски изследвания, радиосценарии, в редакторска и преводаческа дейност.
        

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИСАТЕЛЯ 

Атанас Славов учи и завършва в София различните степени на образованието си: основното (в Американското училище) и гимназия, а висшето – в Софийския държавен университет, по специалността „Английска филология”. След 1953 година работата му е свързана с Народната библиотека (библиотекар), Радио София и преподавателска дейност в СДУ „Климент Охридски”. В Института за литература към БАН защитава кандидатски дисертационен труд (1965 г.), като  интересите и дейността му като научен и старши научен сътрудник са в сферата на фолклора, българските приложни изкуства и „сравнителната славянска метрика”. По тематика, съдържание и обхват творчеството му е разностранно: пише стихове, творби на фантастична тематика и за деца, сценарии за филми (пълнометражни, анимационни, документални), превежда книги на видни английски и американски класици, създава изкуствоведски трудове за български книжовници и духовни водачи (Т. Търновски, Гр. Цамблак, Патриарх Евтимий), за занаятите и индустрията в Сливен и Сливенско, живота на Добри Желязков-Фабрикаджията и др.
               
От 1976 г. живее в САЩ, като от предходната година работата му преминава в отдел „Международни научни изследвания и обмен” в Ню Йорк. Обявен за „невъзвръщенец”, той свързва трудовата си дейност с редица престижни институции и центрове в чужбина: „Би Би Си” и радио „Свободна Европа” (там чете през 1978-79 г. на български език мемоарната си проза), в Центъра „Уудроу Уилсън”, Държавния департамент, радио ”Гласът на Америка” и др. В САЩ издава на английски език мемоарите си (получавайки и наградата за 1986 г. за биографична книга от Legerete International Writers Union Book), сатирична проза, лирически творби; обобщава и изследва живота, идеите и „местата” на
Петър Дънов.  Осъществява творчески връзки с писателите Греъм Грийн, Кърт Вонегът и др. Издателството му става притегателен център за намиращите се в чужбина български творци.
               
В Сливен живее след завръщането си у нас - след демократичните промени от 1989 г. Читателите се запознават с издадените зад граница творби, публикувани и в България, както и с новите му произведения в различни жанрове.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.12.2010 г. 02:45
Посетено:
2497
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/11316-pochina-pisatelyat-atanas-slavov