In memoriam

Почина писателят Тодор Велчев-Тато

Един от най-ярките съвременни български писатели

◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Почина писателят Тодор Велчев-Тато
(1935-2010)


   
Трагично ни напусна един от най-ярките съвременни български писатели, оригиналният белетрист и човек – Тодор Велчев-Тато. Автор на великолепните сборници „Фантазия за белите шапки”, „Формула едно”, „Щъркели в пламъци”, „Сините папагали”, „Стрелецо, прицел си”, „Лов на гърмящи змии”, „Пияният октопод”, „Къща от светлина”, „Море без капитани”, „Окото на циклона”, ”Звездният разбойник” и др., които получиха изключително топъл прием сред многобройните му читатели, сред колегите му и литературната ни критика.

И творчеството, и жизнената биография на този творец са симптоматични: учи в Морското училище във Варна и седем семестъра медицина в София, работи като строителен работник, докер, закупчик, шприцьор, миньор, треньор, помощник-капитан на траулер, директор на продукция, редактор и драматург в Българската национална телевизия.
   
Тодор Велчев ще остане завинаги в паметта ни като достоен писател и гражданин, който с чувствителното си перо бе непримирим защитник на духовните и социални тежнения на обществото ни.
   
Носител е на Националната литературна награда на името на Николай Хайтов, на Голямата литературна награда „Варна” и на редица отличия за своите разкази и новели.
   

Поклон пред светлата му памет!

           
Съюз на българските писатели

Автор:
СБП
Публикация:
20.09.2010 г. 16:23
Етикети:
Посетено:
2761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/10726-pochina-pisatelyat-todor-velchev-tato