Гледна точка

Тъкмо слепите прогледнат и...

Интернет - достъпен и за слепи, нека да остане такъв

Наскоро отвори врати znam.bg! Чудесен сайт, български, полезен, интересен. За съжаление ги затръшна за една част от потребителите още преди да са се отворили!

За да предпазят сайта от теглене, а сигурно и поради още причини, хората, правещи znam.bg, поставиха преграда за незрящите (без зрение, слепите) потребители!

Няма как от znam.bg да не знаят, че има и други начини за защита, но в момента е така. Няма достъп за хората без зрение, които тъкмо получиха синтезатор на реч за Windows на български и се обнадеждиха, че ще могат да ползват пълноценно Интернет.

Силно вярвам, че znam.bg не са знаели, че с прословутата картинка, на която има букви или цифри за виждане и въвеждане, правят невъзможен достъпа на незрящи хора.

Уверен съм, че когато разберат това, ще направят нещо, за да могат и потребителите без зрение да ползват znam.bg...

Има вече такива примери. Mtel.bgпоставиха същата защита преди време, но когато разбраха, че това пречи на слепите хора да използват сайта им, намериха решение. За съжаление Noi.bg не реагира по подобен начин, но ние не губим надежда, че това ще стане.

Добре би било, грижещите се за znam.bg, да разберат за този проблем, но както можете да се досетите, поради преградата няма как да направя контакт с тях...

Интернет беше и все още е едно пространство, в което слепите хора не се различават от виждащите. Толкова малко усилия са нужни, щото това пространство да остане такова... Ако е трудно да се махнат всички паркирани автомобили от тротоарите, за да могат слепите спокойно да вървят, то не е толкова трудно да не се слагат прегради за незрящите в интернет.

Нека да не слагаме стени и ограничения за слепи, глухи или каквито и да било добронамерени хора, моля.



Автор: Виктор Любенов - уебмастер на http://bezmonitor.com
Автор:
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/958-takmo-slepite-proglednat-i