Гледна точка

Журито на конкурса “Хр. Фотев” е нелегитимно!

Конфликт за интереси, търговия с влияние или?

Почвам с уговорката, че в случая Община Бургас е била подведена от една  групировка “писатели” и техните аверчета. За какво става дума.

Преди две години Общината учреди литературен конкурс на името на Фотев. На инфарктно събрание на т.нар. “писателската общност”, в присъствието на общински представители, бе избран инициативен комитет. Този комитет трябваше да излъчва жури, което да включва представители на Сдружението на БП, СБП и Министерство на културата и двама местни автори. След което служителката, занимаваща се с това (Уляна Фотева) почина, а на нейно място бе поставена друга, която пък напусна. Следващата, Ел. В., пое тежката отговорност да се изказва от името на Общината и така спомогна за образуването на новата писателска “комуна” от 120 писатели (да, цифрата е вярна!) със старото и несменяемо председателско тяло, а именно:
Ваньо Вълчев, Ив. Бубалов, Стоян Георгиев - аятолах на тумба графомани, и Георги Ингилизов. И случва се така, че списъкът с истинския Инициативен комитет мистериозно изчезва, пък и никой не го търси, защото Общината се е предоверила в случая (от прекалена демократичност) на местните председатели. Съответно старият инициативен комитет бива подменен с други лица, неслучайни, а именно – пак с председателите на писателските дружества, които се самопредлагат като “председатели на дружества” и с тази “аргументация” “по право” влизат във въпросния (вече нов) инициативен комитет. 
   
И какво става, мислите? Преди седмица на събрание на новоизлюпения самоузаконил се вече инициативен комитет се избира ново жури за вторият конкурс “Хр. Фотев”? Не. Самоизбират се и в журито! Тоест хем са комитет, хем жури! Такова чудо никъде няма, но в Бургас вече стана факт! Не ги смущава никак и това, че повечето от попадналите в журито нямат и литературна компетентност да разглеждат и оценяват поезия (става дума за 124 книги, горките автори!). В журито попада и ланшния носител на наградата “Фотев” (4 000 лв.) Т. Б, девер на спомената общинска служителка и предложен от представителя на Министерството на култура, явил се на заседанието видимо неадекватен (да не кажем кьоркютюк пиян). По някакъв си начин в новия инициативен комитет се е промъкнала и шефката на регионалната библиотека (Боже, опази!)… има и участници в това заседание, които пък са и подали и стихосбирки за участие в този същия конкурс, и пр., и пр., примери за конфликт за интереси, търговия с влияние и най-обикновено грандоманство.

Бихме могли да продължим да описваме порочните практики на тези хора до безкрай, но въпросът е, че конкурсът е опорочен. С други думи, журито трябва да се разформирова и да бъде избрано ново. Но не от тази сговорна дружина! По този начин спасяваме репутацията на Национален конкурс, в който участват стотина автори. Не трябва вероятно да бъдат оспорвани членовете, предложени от централните писателски съюзи, понеже те са делегирани. Но местните, блъвнати от упоритата “провинциална митология”, “избрани” по този недостоен начин – трябва да си дадат отвод.

Автор:
Иван Сухиванов
Публикация:
04.02.2010 г. 17:26
Посетено:
2690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/9306-zhurito-na-konkursa-hr-fotev-e-nelegitimno