Гледна точка

Нова дъвка по БНТ. Да ни е честита!

Или за лудия и пияния

Задава се нова дъвка по БНТ – Българското събитие на 20. век!

Нещо като зрелище по време на криза. Не хляб и зрелища, а зрелища без хляб.

Не ще и дума, че мероприятието ще бъде скъпо. Всички консултанти, експерти и трети лица ще си получат… хляба, докато гласят зрелищата.

Нали трябва да се уточнят, определят, мотивират, остойностят, съгласуват и Бог знае още какво, основните събития, белязали българската история – и, разбира се, да се осребрят, преди да се пуснат на борсата.

После ще начене – по стар народен обичай – скъпа рекламна кампания, която за самата обществена телевизия ще бъде може би безплатна, но не и за данъкоплатците, от чиито прокъсани джобове се формира и нейният бюджет.

Но рекламата няма да се ограничи само и единствено с клипове, скечове и гегове по БНТ – тя ще тръгне смело напред със съответните медийни партньори, които, като бият тъпана, ще си прибират и парсата.

Нали си представяте само какъв богат избор има? Може да сме бедни на всичко друго, но не и на история! И ще се радваме като деца, ако не спечели 9 септември 1944 г. или 10 ноември 1989 г., защото те като нищо могат да изместят от първите места 22 септември 1908 г. – Деня на независимостта, който донякъде ни доближава до американската нация. Щото нека не се мамим, че някоя любовна драма, пък била тя между Яворов и Лора, ще успее да надвие здравия български манталитет!

И всичко, което ще последва – спявки, седенки, обсъждания, схватки и други форми на обработка и наливане на вода, масло и алкохол в мелницата на мероприятието, докато паралелно върви гласуването, – ще бъде за сметка народонаселението, което ще продължава да пъшка под антикризисните програми на управляващото малцинствено мнозинство…

Но освен че лудият умора нема, той ще си хапне и от зелника, който обикновеният луд винаги щедро е готов да му даде. Изобщо не се знае кой на кого прави коледен подарък – БНТ на народеца, или той на нея.

Какво да се прави – изглежда у нас никой не е достатъчно пиян, за да изгони лудия, защото той, както е известно, бяга само от пияния…

Но нашият народ е бил истински пиян само веднъж – през 1876 година. Сега се е отдал на оцеляване и битов алкохолизъм.

Пък и се търси събитието на 20., а не на 19. век...

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
30.11.2009 г. 19:11
Посетено:
1863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/8985-nova-davka-po-bnt-da-ni-e-chestita