Гледна точка

Добър вечер, другари, млади и стари!

За 20-годишнината от 10 ноември, или Старата песен на нов глас

За 20-годишнината на 10 ноември 1989 г., когато комунистите сами "обърнаха палачинката", за да станат първи капиталисти, излъгвайки едновременно мнозина от своите и чуждите, се изляха реки от тонер. И аз имах намерение да напиша някакъв текст, в който да обясня на свой ред очевидното.

Но намерението ми се изпари още по време на юбилейния концерт, посветен на 50-годишнината на БНТ, под наслов "Златните песни на "Златния Орфей".

Какво, за Бога, по-голямо доказателство, че комунизмът (освен някои привидни козметични промени) не е мръднал от България, от това сладникаво шествие от подготвилите народа за чалга културата псевдохитове на соцреализма, като изключим "Бяла тишина" и още една-две песни?

Същият като едно време приповдигнат тон, същият фалшив блясък, същата сантиментална до жестокост публика, същият сълзлив патос на водещия (особено), същото всичко, освен новите (но сякаш досущ някогашните) аранжименти!

Как да не си припомни човек пословицата "старата песен на нов глас"?! И то не в преносен смисъл само!

Защото песните наистина са стари...

Че някои от тях са само позлатени - в пряк и преносен смисъл, а под позлатата червенее старата комунистическа ръжда, - е поредното доказателство за фалшивостта на целия "мирен преход".

Не е случаен впрочем днешният демонстративен цинизъм на ченгетата капиталисти, както и на партийците мафиоти (или обратното?), които открито се присмиват над всички и всичко иззад дуварите на "неприкосновената си частна собственост", заради каквато дедите им избиха цвета на нацията след 9 септември 1944 г. и заграбиха нейната частна собственост, която бледнее пред тяхната днес!

Защо да не празнуват по този начин 50-годишнината на институцията, която най-много промиваше - и продължава да го прави - мозъците на сантименталния ни народец, петимен да пролее някоя и друга сълзица било на чужд гроб, било на своя?

Именно днес - на Архангелова задушница?!

Това заслужаваме ние - за 20-годишнината на обърнатата палачинка и 50-годишнината на комунистическата телевизия - един концерт от "доброто старо време", което изобщо не е свършило.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
07.11.2009 г. 23:01
Посетено:
1962
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/8833-dobar-vecher-drugari-mladi-i-stari