Гледна точка

Съборът в Рилския манастир: тържеството на гробокопачите на Българската православна църква

И една моя радикална идея

Съборът в Рилския манастир: тържеството на гробокопачите на Българската православна църква


Църквата ни агонизира в страшни мъки. А това е коварно, непростимо, дори фатално. Институцията, която е призвана да се грижи за нравственото здраве на народа, сама е поразена от крайна деморализация. Духовни пастири са служили не на Бога, а на Сатана в лицето на комунистите-антихристи. По-лошо едва ли може да има: нашите архиереи, патриархът и владиците, са били (и продължават да бъдат!) верни служители на ДС. Били са най-безскрупулни лакеи на един атеистичен режим, поставил си за цел отвътре да превземе и духовната власт на църквата над народа. И чрез тях го е постигнал.

Целият църковен клир, свещениците, и досега се подчинява на тиранията на тези дяволи в раса и с владишки корони. Срам и позор! Комунизмът успя да съсипе и авторитета на православната ни църква: докога ще търпим това безобразие?! В Полша като се разбра, че един архиепископ е имал връзка с тайните служби на комунистическия режим, избухна скандал, а назначението му се оттегли. У нас арогантни архипастири, превърнали се днес – както се полага за “добри ченгета”! – в… “честни бизнесмени”, всекидневно съсипват авторитета на Църквата ни – и нищо. Цари пълно мълчание и отвсякъде вее дъх на отврат, смрад, гнилост, разложение. Пита се – докога може да продължава тази страшна агония? И даваме ли си сметка какво означава всичко това?!

Преди време отидох да запаля свещ в църквата в квартала, в който живея. Свещеникът седеше на диванче зад бабичката, продаваща свещи, и четеше… в. “Дума”. Но това е нищо, чували ли сте как говори митрополит Неофит, онзи, дето се гласи да става… патриарх? Говори с нескривано лицемерие, фалшиво, преструва се на “духовник”, а отвсякъде излъчва пълно презрение към Църквата. Говори като… полковник от ДС, назначен за владика! Кирил Варненски е другият кандидат за патриаршеския трон – виждали ли сте по-безочлив, безнравствен и опорочен човек?! Погледнете, вслушайте се в думите му, и ще усетите, че за този човек няма нищо свято. Всички знаят за връзките му с КГБ, ДС и ТИМ, сега е… “бизнесмен”, въртящ сделки с църковни имоти, отколкото… “духовен водач” (простете!). Срам и позор! Галактион Старозагорски пък получил 300 000 лева, за да даде титлата “архонт” на една мутра – това пък на какво прилича?! Калиник Врачански, също като дядо Максим, назначен на поста си директно от ЦК на БКП, бил най-активният сътрудник на ДС. За самия Максим няма какво да се говори, потънал е до гуша в грехове, но е така безочливо спокоен – което ясно показва, че този човек не знае какво е страх от Бога. Както навремето благославяше приятеля си Тодор Живков, сега на стари години с нескривано задоволство благославя… Гоце Първанов. Казват, че за рождения си ден получил… пистолет като подарък от събрата си, руския патриарх-генерал от КГБ Алексий Втори! Умът не може да си го представи, но е обяснимо: те си се възприемат като отдавнашни “бойни другари”, затова е така…

Ако обикновен човек греши, е разбираемо, но ако духовен водач от такъв ранг потъне в грехове, за него няма прошка. Нашият патриарх и митрополитите се оказаха с манталитета на… червени милиционери и ченгета. Те, впрочем, са си такива: по-голяма деградация не може да има. Всеки опит за демократизация и реформиране на Църквата у нас беше осуетен от тази клика на ДС, окопала се в Светия Синод. Симеон и Филчев с полиция изведоха последните демократични свещеници от храмовете, за да възстановят хегемонията на ДС. Това стана наскоро – и нищо. Средствата за информация, контролирани също от ДС, разбира се, не се възмутиха. Никой не възропта! Народът ни пък дреме в безпаметство и овче малодушие…

Църквата ни агонизира в страшни мъки: учудващо ли е сега защо у нас вилнеят простотията и простащината, безмилостната жестокост, бездуховността, аморализмът, наглостта?! Ако час по-скоро Църквата ни не се очисти от недостойни пастири, то това вещае огромни беди: нито едно тайнство, нито един ритуал, нито една молитва до Бога няма да постигне и не може да роди свещения си смисъл!!! Ще се окаже, че народът ни е лишен от вековната си Христова Църква и че комунизмът-атеизмът се е наместил в храмовете ни! Това означава едно: пошлостта ще възтържествува над светостта! Ето докъде ще стигнем!

Боже, помогни ни! Просветли разсъдъка и душите ни, Боже, и подкрепи народа ни в тази решителна битка със злото! Само ти можеш да ни помогнеш! Отчайващо е, наистина по-лошо не може да бъде: наказани сме жестоко не заради друго, а заради малодушието си!

Как да очистим от тази напаст Българската православна църква ли? Днес никой не знае как може да стане това. Ще си живеем с позора още години наред. Трябва обаче да намерим сили да изметем тази напаст от тялото на Светата ни Църква. Защото ни очаква Божие възмездие ако не спрем агонията. Горко ни, ако се окажем и този път слаби и бездушни…

Но тия дни по History гледах филм за избирането на сегашния папа. За Конклава, за това как хората чакаха избирането на новия папа, за реакциите им след като стана изборът. Доста интересно преплитане на история и съвременност, на традиция и склонност към радикализми в днешния свят. Хареса ми израза на папа Бенедикт XVI за “диктатурата на релативизма”: той е истински консерватор, подобно и на папа Йоан Павел Втори - и това много ми импонира. И покрай този филм се замислих за окаяното положение в нашата православна църква и подирих в мисълта си начини да я изведем от него. Защото е непростим грях нищо да не правим в тази ситуация.

Да, възможно е злочестините ни като народ в последните 60 години да се дължат именно на това, че сме допуснали комунистите да присвоят, да омърсят и да изкористят и най-святото: вярата на народа! Един вид сме проклети от Бога, щом допускаме тези безобразия на владиците и на управниците на държавата ни. И докато не поправим положението, проклятието няма да падне. Аз съм склонен да мисля, че е точно така: защото, признайте, се държим крайно неадекватно и недостойно като нация. Все едно сме лишени от Божията благодат, а това е страшно. Няма по-страшно от това. Особено за нация, която все пак има доста велико минало. Но бъдещето ни, уви, е твърде… проблематично. То обаче си зависи само от нас, от никой друг…

Това дотук звучи доста отчаяно. Не мога да съм оптимист в такава кошмарна ситуация. Но гледайки филма за избирането на папа Бенедикт XVI, ми хрумна една екстравагантна и съвсем отчаяна идея, която обаче, струва ми се, е единствено възможен вариант за очистването на Църквата ни от отровната плесен, която комунизмът внесе в сърцето й.

Ето до какво се свежда моята наистина радикална идея. Тя е и утопична, съвсем определено го признавам, като си давам сметка що за народ сме. Но защо пък да не я предложа: “Лудост, лудост ви трябва, господа! Без капка лудост Отечество не се освобождава!”. Знаете ли на кого са тези думи?! На Стефча Стамболова са, милият. Когото платени с руски пари агенти посекоха насред бял ден в столицата, а пък софиянци гледаха безучастни сеир, стоейки наблизо…

Идеята е проста. Всички вярващи да обявят бойкот на нашите храмове с искане всички владици да отидат в манастири за покаяние, отказвайки се от троновете си. Докато това не стане, хората да не стъпват в храмовете.
Да идат да се черкуват в католическите християнски храмове, където ги има – или пък на открито, стига млади или пък по-духовно издигнати свещеници да се съгласят да служат там, стига да се съгласят да подкрепят каузата за почистване на Църквата ни. Всички до един владици, избирани по указанията и под диктата на БКП и на ДС – а такива са абсолютно всички наши владици и патриархът! – да си подадат оставката, да се откажат от сана си и да идат било в манастири, било в… бизнеса като комунистическите си покровители, било на майната си да идат. Където искат да идат, но те нямат място в нашата Църква!

Клирът (свещениците) ни също е в тежко състояние, защото толкова години вече няма ярки духовни лидери, които да поведат народа, които да призоват за духовно обновление и възраждане на Църквата ни. Стигнахме до резила, стигнахме до крайното падение ДС да ни натрапва един милиционер – Боян Саръев! – за “народен духовен водач”, а пък също и да ни пробутват един руски възпитаник, фанатично верен на Русия, именно вече пловдивският Николай – същият, който нарече папа Йоан Павел Втори “еретик”! – да ни го пробутват за… патриарх! Това е връх на наглостта, ето защо трябва да има бойкот: от всички, които милеят и страдат за Църквата ни, от всички искрено вярващи, от всички, които не са лицемери като Гоце и като комунистите изобщо.

Като се обяви бойкотът – а към него трябва да се присъединят и партиите, и неправителствените организации изобщо, милеещи за демокрацията, в това число и за демократичността на Църквата ни – като хората все повече тръгнат към католическите храмове, може би наглите владици поне малко ще се уплашат. Ако пък народът е по-единен тоя път, може поне да се съдейства за църковното обновление. Щото Максим няма да е вечен – той си има стари сметки за уреждане с караконджолите, а те, предполагам, го чакат вече с нетърпение. Ще се дигне нужния шум, а е възможно и все повече хора да подкрепят тази акция. Комисията за досиетата пък трябва да даде точни сведения за това кои владици от Синода и с какво точно са сътрудничили на ДС. Тия трябва тогава да си ходят безапелационно. Да се правят избори за нови владици, също и за ония, които, дори и да не са ченгета, имат поведение, петнящо техния духовен сан. Примерно такива, дето продават титли като старозагорския Галактион, или такива, които са просто бизнесмени и мутри, като варненския Кирил. Ако трябва да се викат духовни пастири от Гърция (Атон) и от Цариград, които да направят хиротонии на новите владици. Та да се очисти завинаги тялото на Светата ни Православна Църква от тази гнусна налеп. Тази измет трябва да си иде – колкото скоро, толкова по-добре!

Защото, предполагам, отгоре ни гледа нашият Спасител и ни чака да види как ще се държим в тази толкова жестока за нашата национална свяст ситуация. Много пъти сме го разочаровали – и затова сме в такова окаяно положение. Аз призовавам поне веднъж да зарадваме нашия Господ и да се държим достойно. И само така ще заслужим по-доброто си бъдеще: като очистим Неговата Църква от нечистотиите. Оттук именно трябва да се тръгне, от духовното, защото именно то стои в основата на всичко друго…
Автор: Ангел Грънчаров
20.05.2008 г. 22:59
Посетено: 1118
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/5926-saborat-v-rilskiya-manastir-tarzhestvoto-na-grobokopachite-na-balgarskata-pravoslavna-tsarkva