Гледна точка

Честит Свети Валентин

Покрай празника

Честит Свети Валентин


Свети Валентин влезе в правата си. Днес ще се продадат рекордни количества от картички с амурчета,  шоколадови сърчица с фльонги и бонбонки с черешка и коняк. Стари и млади са в трескави приготовления за признания сърдечни и планове вечни. Така трябва и да бъде. Любви все возрасты покорны. Питам се обаче, какво ще стане утре? Утре, когато всички тези лъскави опаковки, панделки и, простете, използвани презервативи, се озоват в контейнерите за боклук? Реалността е такава - красив роман е любовта, но не е такъв бестселър като секса. Идва момент на трезва оценка, когато поглеждаш към тротоара пред къщи и погледът ти пльоква в преливащи кофи с боклук. Тогава разбираш, че на свой ред и новите управници са те прекарали. Ха, честит ни Свети Валентин!

Измамно нещо е любовта, дами и господа, измамно - като политиката. Нали знаете, че по време на оргазъм всяка жена вярва в любовта. Както и по време на избори всяка електорална единица вярва в демокрацията и светлото бъдеще. Плакати, билбордове, десетолевки, кебапчета, бира на корем – това са валентинките на кандидатите за народна любов. Ръсят благи думи, омайват хората, а в задните им джобове - презерватив. Така е то. Всяко нещо с времето си. Ето, че и нашата Тройна коалиция вече извади презервативите. Не е важно какво е обещавано – високи заплати, ниски данъци, решаване на проблема с боклука и прочее тъй нататъци. Сега властта е отгоре и консумира законните си права над лековерния електорат. Ха, честит ни Свети Валентин!

Не искам с тези думи да помрача празника на влюбените. Когато любовта е взаимна и връзката е градивна, дай Боже всекиму. Но когато в любовта едната страна се задоволява за сметка на другата, вече става дума за коитус ин терго, т.е. едностранно задоволяване на нечий егоцентризъм за сметка на чуждото простосърдечие и доверчивост. Ама че работа, а? Нека на връх Свети Валентин да припомним на тая власт, която толкова обича да ни обича, че в крайна сметка любовта идва и си отива, венерическите болести остават. Също като изборите, които следват един след друг, а боклукът и боклуците все си остават. Докога? Питам се, а отговорът по бобдилъновски витае във въздуха, смесва се с миризмата от кофите за боклук. Вятърът подема този лошав дъх на нашето недоволство, завихря го с отпадъчните опаковки на празника – високо, високо над Народното събрание, Президентството и Министерския съвет. А гаргите наоколо грачат по ботевски - грозно, зловещо и предвещават наближаващата буря. Ха, честит ни Свети Валентин!
Автор:
Петър Краевски
Публикация:
14.02.2008 г. 11:31
Етикети:
Посетено:
3139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/5316-chestit-sveti-valentin