Гледна точка

Безотговорност и суроватка

Кратък коментар на последните събития в Родината

Не знам за вас, но ако аз съм убил неволно човек, докато карам колата си пиян, ще поискам сам да вляза в затвора. Условната присъда ще ми тежи също толкова, колкото липсата на присъда. Като камък на шията. И надничаш ли, надничаш в дълбоката тъмна вода... Въпросът не е дали си убил умишлено или неумишлено. Въпросът е дали си го убил в трезво или в нетрезво състояние. Защото ако е в нетрезво, това си е безотговорност. А безотговорностите се заплащат.

Бих поискал да вляза в затвора не защото ще се стремя да подражавам на любимия си литературен герой Митя Карамазов. А поради причината, че ми е залегнало като вътрешно най-дълбоко убеждение. По мъжки се постъпва точно така. Ако си мъж, трябва да понесеш отговорност. И да влезеш в затвора доброволно. По този начин поне малко ще притъпиш и намалиш болката от угризенията. Все си мислех, че най-накрая световният шампион ще поиска сам да излежи ефективно присъдата си. Така и обществото щеше да погледне на него по друг начин. Като на мъжко момче. Плюс това е сънародник на Митя Карамазов. На Митя днес със сигурност би му се случило да се качи пиян зад волана. В книгата той отива на заточение за престъпление, което дори не е извършил. Което само е искал да извърши. Заради това, че е искал да го извърши, той отива да лекува съвестта си.

Не знам за вас, но аз съм се качвал да управлявам автомобил в нетрезво състояние. Шампионът не постъпи според очакванията ми.

• • •

Даниел В. и останалите умни глави не приемат в училището да се изучава религия конфесионално – биха се учудили колко много родители ще поискат детето им да учи точно така. И пробутват за пореден път някакъв тъп предмет история на религиите. Тъп е, защото съм се нагледал на тъпи учебници и тъпи образователни стратегии. И съм си съставил мнение. Това, което предлагат тези министерски глави, е пълен блудкаш. Някога баба ми си хранеше прасетата със суроватка. Това е остатъкът от преработеното мляко, който мандрите изхвърлят – една жълта водица. Млякото го няма. На такава суроватка ми прилича предметът история на религиите – гола вода. А истинското мляко, в което е енергията и животът, е забранено в светското българско училище. Което не би съществувало, ако не е било закърмено със същото това мляко. Отруденото общество като че ли пак е безучастно. Все му е едно. Свикнало е със суроватката. Комунистите толкова дълго ни храниха с нея.

Представям си разговорите, които са водили Д. В. и останалите умни глави из кабинетчетата си. “Колеги, трябва да решим какъв медиен диалог да проведем с поповете, така че въпросът с религиозното обучение да се проточи нерешен до края на следващия ни мандат... Но най-напред предлагам да пием по едно кафенце.”

Ама така си е. Защо да рискуваме да си навлечем някакъв християнски или мюсюлмански фанатизъм, като учим децата на добро и зло. Подхвърлете им там някакви сухи факти, някакви години и преварени цитати. Стига им толкова. Да учат компютри. Кво е тва добро и зло. Простотии.

• • •

Щели да правят музей на врачката от Петрич. Виж, в него на посещение ще влязат не една и две български даскалки, както влизат от много време насам в постройката, посветена на врачката от богатите й приятели. И не само ще влязат, ами може и някой клас ученици да заведат. Щото точно тези даскалки може и да са против вероучението, ама в чудеса вярват. И след часовете честичко си гледат на кафе. Понеже духовният живот е нещо изключително, нещо страшно, нещо необяснимо. Ако не вярвате на тях, питайте богатите приятели на врачката. Те все още са живи и се наслаждават на своя ренесанс. Музей, змей, музей на змейовете и змеиците. (Чудя се има ли нещо общо между художествената гимнастика и фигурното пързаляне. Сещам се – спортът е направил известни хора с нетрезви и объркани представи за света. Имаме си световен шампион, който не иска да поема отговорност. И световен шампион, който се прекланя пред вещици. Световният шампионат по безчестие и нечистоплътност продължава.)

Православен или мюсюлмански фанатизъм у нас не знам дали има, но окултисткият фанатизъм не е спирал да дебелее и руменее. От този вид фанатизъм всичко може да се очаква. Съвсем скоро по една от националните телевизии тръгва и шоу за вещици, врачки и гадатели, наричани още “ясновидци”. Думата ми се струва неправилно построена – предлагам да я заменим с “мръсновидци” или “тъмновидци”.

Не бих се учудил ако окултисткият фанатизъм е заразил и онези кабинетчета, където заседават умните министерски глави.

Объркани и безпомощни ще чакаме в медиите да гръмне поредното нещастие. И да си задаваме най-тъпия въпрос на света – ЗАЩО.
Автор:
Николай Фенерски
Публикация:
13.02.2008 г. 22:15
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/5315-bezotgovornost-i-surovatka