Гледна точка

Учителската стачка е тест за правителството

Станишев да се яви на поправителен по човещина

Учителската стачка е тест за правителството


Омерзение.

Това е чувството в душата на българския учител след безотговорното заявление на министър-председателя Сергей Станишев. Щял, моля ви се, другарят-господин да намали заплатите на учителите! Щял ей така напук да унижи хората, които изграждат бъдещето на България! Заинати се Сергейчо, тропка с краченце, очилцата му святкат гневно и, простете, смешновато. Украински богатир под лупа. Това не ти е да пишеш трактатчета за униформите на съветската армия, нито да се правиш на ментор по разни президиуми и разговори на четири очи със или без Цветанка Ризова.

За да си премиер, е нужно да проникваш по-дълбоко от парадно-фасадните измерения на проблемите. Задължително е да се бориш за правата на своя народ, а не да мачкаш омерзените граждани с презрение и самодоволство.

Гняв и болка минават като тръпка през цялото общество. Щом Станишев е готов да жертва интересите на 200 000 души, какво остава за по-малките гилдии или за отделния човек, за теб, драги ми читателю? Човекът е електорална единица. Цифра в макрорамката на финансовия министър. По-важни са отчетите за пред Световната банка и Международния валутен фонд, какво тук значи някаква си личност? Или някакви си 200 000 учители? Или някакъв си ограбен и омерзен народ?

Всички средства са мобилизирани срещу учителите. По телевизиите ръси огън и жупел русокоса „родителка”, която, оказва се, взимала по 53 лева на час от фондовете за учителска работна заплата. Сега напористата госпожа „заработва” още пачки с поръчкови изявления и заплахи за съдебни искове. Сит на гладен вяра не хваща.

Явно е задействан обявеният план на правителството. План да се дискредитират хората на духа.

Точка първа – медийна атака по всички фронтове, манипулирани телевизионни дебати, платени социологически проучвания.

Точка втора – „подхлъзване” на преговарящите синдикалисти с подмяна на стачните искания. И ето, медиите гърмят - правителството направи компромис, но учителите са ненаситни!

Точка трета – съдебни искове от дирижирани особи за нагнетяване на напрежението.

Точка четвърта – пускане на слухове, че даскалите масово се отказват от стачката.

Точка, точка, точка… Многоточия на безотговорността. Все черни точки за управляващите.

Време е да се разбере - най-голямата стачка в историята на България е реакция срещу грабителската същност на прехода. Търпението на хората се изчерпа. Социалистическата партия, разроила се щедро из целия политически спектър, ограби пенсионния фонд на страната, създаде кредитни милионери, изфабрикува политически елит, дирижира банкрута на банките, мутризира икономиката и, за да работи престъпната схема, постоянно репресира българските граждани. Каква е тая власт, за която човекът е враг или в най-добрия случай нарушител-данъкоплатец?

Чужда е тая власт на всякакъв хуманизъм и тя трябва да си ходи!

Български учители, вашата борба ще ви донесе не само нов статут и нови заплати, но тя ще промени цялата страна. Интелигенцията е двигател на промяната. Вие прокарвате пътя към истинското гражданско общество.

Продължавайте, каузата си заслужава. Вашата стачка е тест за правителството, което явно няма да си вземе матурата.
Автор:
Петър Краевски
Публикация:
21.10.2007 г. 14:27
Посетено:
774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/4685-uchitelskata-stachka-e-test-za-pravitelstvoto