Гледна точка

Белези на грамотността

Размисли по повод Деня на народните будители

Белези на грамотността

Размисли по повод Деня на народните будители

Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно
ще има светла и трайна бъднина!
Васил Друмев

Белезите на грамотността могат да бъдат търсени и намирани във всичко. Да бъдем грамотни – можем поне да опитаме!

За практичната страна на науката и доколко грамотно използваме езика си можем да съдим навсякъде и по всичко – от надписите в кварталния магазин до табелите на кое и да е родно летище. И ако в кварталния магазин, не че е допустимо, то все някак ще преглътнем надпис с грешен правопис, то неграмотният надпис на аеропорта със сигурност ще ни накара да се изчервим. Но когато и в претенциозните обяви и покани на десетки научни форуми срещнем разнобой и вариации на една и съща дума, горчивината от разминаването между претенциозността и познанието не може да се подмине ей така.

„Национална научнопрактическа конференция за разпространение на добри практики в областта на изпълнението на целите на…“, „Научно-практическа конференция „Глобални и регионални…“, Международна научно-практическа конференция „Устойчиво развитие и социално-…“ (от уважение към колегите не изписвам пълните имена на форумите).

Училищните спомени ми припомнят, че ако сложното прилагателно означава научен И практически, думата се пише полуслято – научно-практически. Но тогава, когато сложното прилагателно се отнася до понятието научна практика – сиреч, тези практики бъдат представени на научен форум, изписването е слято. А какво, ако не научни постижения и практики, съдържат докладите, представяни от учени и изследователи на научен форум, организиран от университет? Водеща, безспорно, е науката. Научните конференции, организирани от висши училища, нямат обособена отделно изцяло практическа част, а само научна, в която се представят научни постижения и изводи, правят се прогнози, чертае се бъдеще. Така че, дори и да не съм филолог, апелирам – нека конференциите ни бъдат научнопрактически.

А практиките – те са онази добавена стойност, която осмисля науката и ѝ придава човешко лице. Важни и особено нужни, те са живото продължение на науката. Но нека тогава и само тогава, когато някой някъде организира събитие, в което практиката е изнесена, показана, демонстрирана като отделна, самостоятелна и неразривна част от цялото, организира научно-практически семинар, практикум и др.п.

Белезите на грамотността могат да бъдат търсени и намирани във всичко.

Да бъдем грамотни – можем поне да опитаме.

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
31.10.2023 г. 17:54
Посетено:
355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/37938-belezi-na-gramotnostta