Гледна точка

76 ОУ "Уилям Сароян" ще бъде ли спасено?

Съдбата на училище с над 110 деца и 65-годишна история ще се решава днес от Столичния общински съвет.

Днес, 12и септември, няколко дни преди откриването на учебната година, съдбата на едно училище в София с дългогодишна история ще бъде подложена за гласуване в дневния ред на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет. Информацията за това поредно гласуване за закриването на 76 ОУ "Уилям Сароян" е достъпна в страницата на Столична община - линка тук:

 
---
 
За закриването на училището под формата на "вливане" към съседно голямо училище са уведомени родителите през март месец 2023 г., чрез родителска среща. Веднага се свиква родителският колектив, създава се обществен съвет и се разпращат писма от името на родителите (над 100 подписали се родители за запазване на 76 ОУ) към ресорните инстанции за несъгласие прекратяване дейността на 76 ОУ "Уилям Сароян" и против вливане на децата в 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски". Идеята за т. нар. вливане е на районния кмет на Община "Възраждане" г-жа Савина Савова, която изтъква малкия брой ученици в 76 ОУ - по една паралелка от клас, от I до VII клас. На свой ред  Директорът на 76 ОУ "Уилям Сароян", г-жа Емилия Стефанова споделя, че многократно е заявявала необходимост и изпращала доклад за разширяване на прилежащия район за кандидатстване и приемане на повече деца в училището, но от Столична община й е било отказвано, а районът на училището е административен и позволените улици като адреси са недостатъчни за събиране на ученици. По този начин не може да се запълни базата за начални и прогимназиални класове, въпреки желанието на ръководството и учителския колектив за повече деца и повече паралелки в 76 ОУ "Уилям Сароян".
 
Писмо е подадено и до Омбудсмана на Р България и е изпратен отговор от негова страна към отговорните инстанции с  препоръка за разглеждане на възможността за запазване на 76 Основно училище "Уилям Сароян", разширяване на прилежащия му район и задълбочен анализ на необходимостта от преобразуване на училищната мрежа в Район "Възраждане".
 
Писма са изпратени и до Министъра на образованието, Кмета на гр. София, Началника на Регионалното управление на образованието, Председателя на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, Председателя на Столичния общински съвет. Изпратено е становище на Обществения съвет към 76 ОУ "Уилям Сароян" до Директора на Дирекция "Образование" на СО и Райония кмет на община "Възраждане" в София.
 
Въпреки несъгласието на родителите, днес, 12-ти септември в 09:30 часа на ул. "Московска" 33, зала 5, ет. 5 на Столична община на редовно заседание на Столичния общински съвет отново ще се решава съдбата на 76 ОУ "Уилям Сароян", а именно да бъде ли закрито чрез "вливане" в съседно училище. Според родителите на учениците Районният кмет на Община "Възраждане" поддържа интересите на едното училище и не се застъпва, не подкрепя и не решава проблемите на 76 ОУ, а го предлага за фактическо закриване. Родителите на учениците от 76-то ОУ за пореден път са притеснени и са в невидение в кое училище и при кои преподаватели ще започнат и завършат настоящата учебна година децата им. Изборът им за Основно училище може да бъде административно пренебрегнат и децата им да бъдат по служебен път записани в училище с огромен брой ученици.
 
Вече случаят беше представен пред няколко национални телевизии. Отново бивши, настоящи ученици и родители днес, подкрепени и от арменската общност, ще се обединят против закриването на 76 ОУ "Уилям Сароян", за да предотвратят намеренията за превземане на сградния му фонд в полза на 32 СУИЧЕ. Предстои трети протест пред сградата на Столична община на ул. "Московска" 33 против закриването на училишето по време на заседанието днес.
 
Заседанието е отворено за присъствие на граждани.
 
За връзка с Директора на 76 ОУ "Уилям Сароян" и неговото мнение за т.нар "вливане":
02 / 987 43 44
02 / 931 93 88
https://76ou.eu/

--- --- ---
 
76 Основно училище "Уилям Сароян" има над 65-годишна история.
Сградата е в центъра на София, на ъгъла на ул. "Братя Миладинови" и бул. "Тодор Александров". Училището е тържествено открито през 1958 г., в дена на Народните будители. Оттогава родителското настоятелство подкрепя и подпомага училището, като през годините то е припознато и като училище на арменската общност, поради близостта му до Арменския културен дом и обучаваните много деца от този етнос.
 
Училището се отличава с квалифицирани учители, централна локация, добра база, светли и просторни стаи, исторически стенописи, едносменна система на обучение, гарантирана занималня за всички класове, работа по проекти, иновативност при преподаването, високи резултати на HBO, специализирани кабинети, добра среда за всички деца, вкл. надарени талантливи деца, деца от различни етноси и деца със специални потребности. През годините децата са изнасяли редица концерти, били са лауреати на олимпиади, притежават високия "Приз за отличници", 76 ОУ е обявено за едно от стоте иновативни училища в България от Уча.се. В училището са се обучавали много деца, като училище с традиции и с приемственост между поколенията в него вече се обучават децата и внуците на първите ученици и всички милеят за неговото съществуване. То е училище на реализирали се в обществото известни личности (един от които е Христо Петров, известен като Ицо Хазарта).
 
На 15 септември за 65-а година ще бъде даден старт на учебния процес с училищния звънец в 76 ОУ "Уилям Сароян", гр. София.
Директор на училището е г-жа Емилия Стефанова. В училището учат деца от I до VII клас.
 
Училището подготвя и традиционните дни на отворени врати за всички родители и деца, желаещи да се запишат в него!
 
Нека се уважава правото на избор за учебно заведение на родителите и децата в 76 ОУ "Уилявм Сароян"!
 
С призив да се съхрани 76 ОУ "Уилям Сароян"!
Успешна 2023/ 2024 година на всички български деца!

-------------------
Тина Коилова
(родител на ученик в VI клас в 76 ОУ "Уилям Сароян")
Автор:
Тина Коилова
Публикация:
12.09.2023 г. 08:51
Посетено:
1707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/37613-76-ou-uilyam-saroyan-shte-bade-li-spaseno