Гледна точка

Кандидат за президент цитира Историята на Петър Богдан в обръщение към гражданите

Дали знае какво е съдържанието на тази История?

Кандидат за президент цитира Историята на Петър Богдан в обръщение към гражданите
 
 
Попадна ми обръщението на Цвета Кирилова до гражданите и медиите в България, в което тя обосновава решението си да се кандидатира за президент. Какво ме възмути - като тръгва с цитат от Библията, г-жа Кирилова се втурва да пише за католическия свещеник и архиепископ Петър Богдан, изпълнена с родолюбие и гордост от това, че Петър Богдан пише история на България 100 години преди Паисий. И се започва с едни цитати, с едно преклонение...
 
Смея да твърдя, че съм един от малкото специалисти в България, които от години се занимават с книжнината на българите католици. Оставям настрани това, че г-жа Кирилова цитира грешно името на трактата на Петър Богдан. Но не може просто така да се вади един исторически факт и да се вгражда в нечии политически намерения. Какво трябва да ни говори това? Че г-жа Кирилова се припознава като Петър Богдан, иска да се оприличи на него и като разкрива колко добре разбира делото му, да го впише в аргументацията си? Колкото и да обичам книжнината на българите католици, смея да твърдя, че въпросната История на Петър Богдан има съвсем други цели и задачи от Историята на Паисий. Не Българското възраждане и осъзнаването на българите като род с дълга история е основополагащо за нея. Самият Петър Богдан пише в първото изречение на своя предговор, че отговаря на очакванията да "оставим нещо написано за бащината земя и за твърдостта на нашите предци в католическата вяра".
 
Ако г-жа Кирилова беше прочела новоиздадения превод на Цветан Василев на Историята на Петър Богдан, щеше да види, че става въпрос по-скоро за история на католическата църква по българските земи, отколкото за всеобхватна история на България, както сме свикнали да я четем от идването на славяните на Балканския полуостров. Затова нека се въздържаме от неподплaтени със знания цитати, нека не използваме великото дело на Петър Богдан, без да сме вникнали в същността му, и нека не развяваме святото му име начело на нечии кариеристки походи.
 
Използвам случая да припомня, че Историята на Петър Богдан щеше да остане неизвестна като съдържание за нас, ако не беше великото откритие на проф. Лилия Илиева - един невероятен учен и специалист.
 
 
Автор:
Магдалена Абаджиева
Публикация:
22.08.2021 г. 13:09
Етикети:
политикаисторияМагдалена Абаджиева
католическа църква
Петър Богдан
Цвета Кирилова
Посетено:
5563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/33239-kandidat-za-prezident-tsitira-istoriyata-na-petar-bogdan-v-obrashtenie-kam-grazhdanite