Гледна точка

Чумотворецът Китай

Какво още чакаме да се случи?

Чумотворецът Китай

 

Пандемията с прословутия коронавирус е реална до рационалност, но може да послужи и като метафора за глобалния свят на глобализираното човечество.

Неведнъж през столетията същият този широк и бял свят е бил поразяван от масово и мълниеносно разпространяващи се зарази, които са покосявали милиони и стотици хиляди люде в кратки срокове.

Обясненията нерядко са били подчинени на суеверния мироглед на масовия човек или на по-„научния“ религиозен популизъм, проповядващ или пророкуващ наказания свише заради греховете человечески.

Днешното рационално време не прави изключение, защото по ред причини народите до голяма степен все още живеят в плен на суеверни заблуждения. Научната общност в своята съвкупност също изигра (и продължава да го прави) подобна роля със своите двусмислени, меко казано, твърдения за причините и характера на пандемията. Тя по този начин даде много дебели филии хляб на суеверията, слуховете, спекулациите и манипулациите, на които се дължат както противоположните първоначално послания на Световната здравна организация и различните, също противоположни, решения в отделни европейски държави за мерките срещу вируса, така и официалният призив, макар и представен като черен хумор, на президента Тръмп да се пият профилактично дезинфектанти. 

Да си спомним и участта на 34-годишния д-р Ли Уънлян, който беше един от първите, предупредили за опасната болест в Ухан. Тогава властите го нарекоха "лъжец", а след като самият той почина от заразата, се превърна в национален герой.

В исторически план синдикално-левичарските борби в Европа доведоха както до постоянно поскъпване на живота и оскъпяване на западните продукти, така и до неимоверно увеличаване на всякакъв род социални придобивки, стигащи до глезотии (като в Гърция); в Китай, където се бъхтят милиардни работни маси, няма такива филми, нивото е робовладелско.

Измамната привлекателност на пазарна икономика под контрола на комунисти робовладелци принуждава почти доброволно, по тянънмънски, китайските роби да работят за жълти юани. Ето защо стоките, произведени в Китай, са в пъти по-евтини (зад тях няма социални благинки), но и в пъти по-некачествени (чисти ментета) от съответните западни продукти, подплатени с десетки данъци, осигуровки, застраховки и прочие „екстри“ на социалната държава. (Не случайно неведнъж и бизнесът в Европа бе принуждаван да прибягва до производство на собствени качествени подобия (симилари), сравними донякъде с китайските ментета, за да запази някакви позиции сред инак жестоката конкуренция и под лавината от изисквания – спомнете си правите краставици и щастливите кокошки - на брюкселските леврочиновници.)

Ето така, по този път, стана възможно западни фирми да фалират, за да попаднат в крайна сметка в ръцете на китайските ментарджии, творящи прословутото икономическо китайско чудо, по-известно в Европа като чума. Неотдавна Европейската комисия шумно призна този факт с решението си да забрани изкупуването на европейски фирми срещу чумави юани от китайските ментърджии.

Какво още трябва да се случи, за да стане ясно на цивилизованото човечество, че от пазарно-комунистически Китай всяка година по света плъзваха, плъзват и ще плъзват все по-нови грипни вируси с все по-чудовищни унищожителни способности, срещу които ваксина няма да бъде изобретена?

Дали е станало умишлено, дали случайно при лабораторни опити, или като следствие на „високата“ хигиена по китайските пазари и на особеностите на китайската кухня, където лястовичите гнезда, живите мишки и хлебарките са част от менюто на китайския трудовак - това са теми за спорове между социални конспиратори и автори на фентъзита.

Важното е друго – докато тянънмънската китайска комунистическа партия управлява Китай, все по-оредяващото човечество ще дочака по бели гащи и КОВИД-119.

 

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
02.06.2020 г. 09:41
Посетено:
3765
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/31271-chumotvoretsat-kitay