Гледна точка

Свободата да избираш

За часовете по вероучение и други неща

Свободата да избираш

Приятни за мен обстоятелства ме доведоха в Америка, където сега живея. И макар да съм отдалечен от родината си, връзката с приятелите, роднините и живота в България не е прекъсната.

Често слушам Националното радио по интернет и научавам за събитията, случващи се в страната, за радостите и болките на хората. Скоро в предаването "Нощен Хоризонт" имаше една слушателка, която искаше да помогне за построяването на Православна църква във врачанско село, където хората отдавна мечтаят да си имат храм. И в това няма нищо лошо, но аз не се чувствах удобно през това време, защото се сетих за друга една тема. Желанието на Православната църква да въведе в училищата часове по вероучение. И отново, нищо лошо в това хората да бъдат учени на християнските добродетели. 

Но какво ще стане, ако всички религиозни деноминации и други нехристиянски религии решат да предложат изучаването на техните доктрини в училищата?

Поглеждайки ситуацията отстрани, какво виждам?

Православната църква все още се толерира и подкрепя от правителството, от Националното радио, Националната телевизия, бТВ, от националния печат.

Питам се има ли в България религиозна свобода? Отговорът идва без затруднение. Няма.

Друг въпрос: Защо трябва да лъжем Европейския съюз, че всичко ни е наред, след като не е наред? С лъжа ли ще влезем в цивилизования свят, ако смятаме себе си за цивилизовани?

Мисля, че в основата на Конституцията на САЩ са поставени религиозните и човешки свободи. Правото на всеки човек сам за себе си да избира религията си и да има правото да говори.

Аз живея в малко градче, в Тексас. Тук има около десет религиозни общности и никога по американските телевизии не са обръщали внимание на религиозните деноминации. И също така нямат някоя любима, която да подкрепят.

Баптиската църква, Адвентистката църква и Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни си имат телевизионни канали и който иска, може да си включи канала и да си гледа, без да ангажира вниманието на всички с религиозните си послания. И аз мисля, че така е редно и така трябва да бъде.

Не зная дали това мое мнение ще е от някаква полза, но поне зная, че съм изразил мислите си свободно.

С голямо уважение
Иван Иванов
Автор:
Публикация:
29.11.2006 г. 18:02
Посетено:
764
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/3122-svobodata-da-izbirash