Гледна точка

To whom it may concern, или За когото и да се отнася

Престараване? Или...?

To whom it may concern, или За когото и да се отнася

 

Не ми се беше случвало досега да ме изпъдят от концерт - и това стана. И то в Радио София, където е минала съществена част от живота ми на артист. Пристигнах от Берлин, където свирих на концерт по случай 10 години от членството на България в ЕС. Бързах да успея за заключителния концерт на фестивала, който моите ученици организират в Първо студио на БНР. Бях в 7,10 в радиото, показах си пропуска за концерта, опитах се да обясня, че имам някаква функция, като професор на "децата". Но полицаят-милиционер продължи да ме пъди, защото според него било още рано. Е, тръгнах си! От Кирил Кондрашин, един от големите руски диригенти, зная: "С милиционер и с диригент не се спори". И за тогавашния Съветски съюз това със сигурност се отнасяше. Тази уж свършила епоха обогати речника ни с интересни съчетания като КГБ, Гулаг... И със страха от безконтролното насилие - винаги в интерес на нашата безопасност. И който ние, живелите тогава, носим все още в себе си.

Наскоро разбрахме за също такъв, като снощния, "отговорен" служител на Пловдивското летище, който наредил да махнат струните на цигулката, за да могат да си я вземат хората в самолета. Интересно, наистина ли глупостта е непобедима? Не може ли и при мерките за сигурност да се вложи някакъв разум? В предишните години управляващите, завзели властта с насилие, се страхуваха и от сянката си, защото дълбоко в себе си съзнаваха, че има възмездие. "Занял почту, радио, телеграф" - гордо казвали извършителите на все още тегнещата над нас Октомврийска революция. Но все пак оттогава изминаха 100 години, даже и в Северна Корея има вече Интернет и мобилни телефони.

И ако се върнем отново към снощната случка: Питам се, какво толкова важно сега се пази в канцелариите на Радио София, та е необходима тази висока степен на пропускателен режим и на охрана?

Проф. Венцеслав Николов
29 ноември 2017

* * *

Венцеслав Николов е роден през 1943 г. в Русе. Започва да свири на чело при баща си - известния русенски виолончелист, диригент и педагог Мишо Николов. Завършва Музикалната академия в София, след което специализира в Московската консерватория при Мстислав Ростропович и Н. Шаховская, както и при Янош Щаркер в Швейцария. Гастролира в големите музикални центрове на Европа и САЩ, от Мексико и Куба до страните от бившия Съветски съюз и Монголия, където до този момент е изнесъл над 1500 концерта. Творческата му биография включва над 200 записа в Радио София, БНТ, в музикални центрове в Кьолн, Франкфурт, Баден-Баден, Бремен, Карлсруе; за Балкантон, "Мега", "Гега", МДФ - Лайпциг. Репертоарът му обхваща повече от 400 творби от барока до съвременността и новата българска музика. В. Николов е професор по камерна музика в ДМА "Панчо Владигеров" в София, създава Лятната академия на остров Фьор в Северно море, води курсове и семинари в Баден-Баден, в Швейцария, Италия, САЩ, както и майсторски класове в България.

Още за проф. Венцеслав Николов на https://liternet.bg/publish22/v_nikolov/index.html

Автор:
Проф. Венцеслав Николов
Публикация:
01.12.2017 г. 16:44
Посетено:
2079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/26778-to-whom-it-may-concern-ili-za-kogoto-i-da-se-otnasya