Гледна точка

За новите цени на билетите и старите мераци на управниците

Поглед от провинцията към столицата

От провинцията съм, пък и в нея почти не ползвам градски транспорт: Градът, в който живея, се прекосява надлъж и нашир за не повече от час. Но някак си ме зачопли въпросът за билетчетата на софиянци от по 70 стотинки. И не толкова заради роднините ми, живеещи в Голямото село – те отдавна му намериха леснината къде с велосипеди, къде с автомобили, нещо не са им по вкуса нито трамваите, нита автобусите, нито недовършеното метро.

А защото ми се стори, че в новото решение на софийските управници проличава принципиалното отношение на властимащите в България към власттърпящите. А то по същество е – като към брашнeн чувал; от него винаги може да се изтупа и още нещо.

Повишението на цената на билета е драстично – малко под 50%. (Какво ще кажете – да скачаха така и заплатите? Е, то пък не може всичко…) Драстично беше и при цигарите, но ако така им се пада на пушачите, тук потърпевши са всички – и ученици, и студенти, и пенсионери, и семействата, пък и работещите в активна възраст, дето изнасят на гърба си цялата финансова тежест на обществото; и многобройните гости на столицата. Изобщо – народецът, който и без това допълнително натоварване се задъхва икономически.

А в София, поради големите разстояния, знае се, просто си принуден да ползваш ежедневно транспорт, да сменяш линии.

Не ви ли напомня и на вас новото решение на столичната  управа за извиване на ръце? Един вид - в ръчичките сте ни, няма къде да ходите, ще плащате! Не искате? Още по-добре – глоби!

Не зная колко ще спечели Софийски градски транспорт и дали тези измъчени стотинки ще повишат качеството на услугите за пътниците. Не зная как ще се справят контрольорите с гратисчиите. Но как би ми се искало вече да разчетем в действията на “онези отгоре” нещо от сорта: Когато вземаме решения, ние мислим за собствената си печалба, съобразяваме се с необходимостите. Но мислим и за вас – нашите клиенти, нашите съграждани! Защото знаем, че съществуваме благодарение именно на вас.
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
19.07.2006 г. 19:26
Посетено:
596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/2559-za-novite-tseni-na-biletite-i-starite-meratsi-na-upravnitsite