Гледна точка

Изкуството иска жертви

Слави Бинев като "птича манна"

Изкуството иска жертви


През тоталитарно време (по което днес част от населението явно и тайно въздиша) за особено търсените книги се чакаше на дълги опашки. Освен това те се продаваха в комплект със залежала класово-партийна каканижнина - едно конгениално хрумване на болен комунистически антимозък. Така аз например успях да се "уредя" с "Нежна е нощта" и "Великият Гетсби" от Скот Фицжералд барабар с биографиите на някакви видни земеделски и работнически дейци, чиито имена не помня и до днес.

Един ден се бяхме наредили с поета и бъдещ театровед Иван Странджев на сериозна опашка пред книжарницата на пл. "Славейков", която се намираше на ъгъла между двете кина "Култура". Чакахме си нахално-упорито реда и си бъбрехме за едно-друго, когато от корнизите на сградата (май там се помещаваше тогава цензорският Комитет по печата) скоропостижно ни нацвъкаха криещите се из нишите под покрива нагли софийски гълъби.

- Я виж с какви пагони се уредихме за вярна служба на Книгата! - леко сконфузено се позасмях аз, късайки листове от някаква тетрадка, за да почистя "манната небесна".

- Така е - додаде Странджини и след кратка пауза изтърси знаменита реплика, от която цялата опашка избухна в смях и чакането вече не изглеждаше толкова унизително и досадно. - Цивилизацията иска жертви!

А ние се бяхме наредили именно за "Цивилизацията" от Кенет Кларк, която бяха "пуснали" на български език с множество илюстрации, след като по телевизията с огромен успех бе минала неговата авторска поредица от лекции със същото заглавие.

За този емблематичен случай си спомням, когато мисля за протестите на част от лявата (шаячената, по израза на Цветан Стоянов) антилигенция и на част от десния снобариат (също близък по произход на шаячената интелигенция) срещу избора на спортиста-мутра Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Толкова е  просто всичко: ако не беше неадекватната и откровено снобарска война срещу Бойко Борисов, която само откъсна гласове от ГЕРБ и ги разпиля, едва ли в парламента щяхме да видим мутрите и задниците на некои полутици.

Така е, друзья отляво и отдясно: като сте се наредили на опашка пред Държавата за парче от бюджета (всъщност зад евфемизмите от рода на "грижи за културата" се крие обикновен плач за пари), ще ви се наложи да изтърпите на свой ред някое и друго изцвъкване върху реверите и гордите си рамене.

Защото Изкуството иска жертви, нали така?


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
08.12.2014 г. 11:14
Посетено:
1775
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/20500-izkustvoto-iska-zhertvi