Гледна точка

Списание "Пламък" и опитите да бъде ликвидирано

От болната глава - на здравата

Списание "Пламък" и опитите да бъде ликвидирано


През последните шест месеца пред обществото се разкриха грозни сцени от противоборства, лобиране, задкулисие и корупция в Съюза на българските писатели. Вместо да се занимават с писане, с литературни дискусии и популяризиране на писателското слово, десетки творци бяха въвлечени в „схеми“ за подкрепа на определен кандидат за председател на тази творческа организация, която май въобще не е творческа. От години се носеха слухове за далавери при управлението на имотите, притежавани от СБП. Най-сетне, под обществения натиск и волята на част от Управителния съвет беше извършен одит от одиторското предприятие „Ивас Консулт“ ООД и беше хвърлена светлина върху старателно премълчавани факти от 10-годишното управление на Николай Петев, като одитът е само за последните пет години:

1. В периода 2009-2012 г. не са били изготвени и не са одобрени от ръководството предвидените в счетоводната нормативна уредба задължителни за приложение следните нормативни документи: „Индивидуален сметкоплан“, „Счетоводна политика“ и „План за документооборота“. Това е изпълнено едва след 2012 г.“

2. До 2012 г. няма изготвени амортизационни планове.

3. Никога не са провеждани годишни инвентаризации на активите и пасивите. Няма информация за тиражите на книгите, за наличните книги, нито за коричните цени.

4. Не са извършвани годишни инвентаризации на касата.

5. На практика Упр. съвет никога не е приемал годишни бюджети на сдружението. И не е ясно имало ли е бюджет на представителните разходи.

6. Контролната комисия не е водила протоколи. Ако има такива, тя не ги предоставя за нуждите на одита.

7. СБП е собственик на 12 сгради – 7 апартамента, триетажна сграда в София, ресторант, терен в Асеновград и почивни бази в Созопол, Хисаря и Варна, които са управлявани в ущърб на организацията – с огромни загуби, отдавани под наем на безпрецедентно ниски цени: напр. ресторантът-градина на СБП (ул. „6-ти септември“ 35) се дава под наем на един и същи наемател повече от 15 г. за смешната сума от 500 лв. на месец. Същият наемател държи за ненормално нисък наем и станцията на СБП във Варна.

8. Прави впечатление, че в активите на дружеството не се водят или пък се водят на символични цени от по 10 лв. редица произведения на изкуството: картини, гоблени, портрети на писатели. Няма опис на произведенията на изкуството през отделните периоди, нито документи за липсващи десетки картини.

9. Без търгове е давано под наем цялото имущество на СБП години наред.


На фона на тези и още много други нарушения обаче се намериха десетина администратори в сегашното ръководство, които удобно си затварят очите за тях и старателно се стремят да изкарат самия дявол не друг, а поета Георги Константинов – гл. редактор на сп. „Пламък“, който не е бил в ръководството на СБП през последните десет години – нито в Управителния съвет, нито на заплата в администрацията. Списанието оцеля 20 години след промените не благодарение на СБП (чието издание е уж!), а въпреки него. Бидейки дъщерно дружество към СБП, ИK „Списание Пламък“ би трябвало да получава поне минимално финансиране от организацията-майка. Но подобно действие не се е случвало. Единствената „привилегия“ на екипа е, че редакцията се намира в апартамент на СБП на бул. „В. Левски“ 60 в София.

Списанието излизаше и продължава да излиза единствено чрез труда на главния редактор и с минимално заплащане за неговия екип – средства, осигурени чрез проекти от Министерство на културата, литературни поръчки на различни общини, фондации, посолства на европейски държави у нас, абонамент и реклами.

Както често се случва, завистта и задкулисието са водещи методи за „благородните“ усилия да бъдат оформени „правилно“ дадени явления, личности или събития. В случая – сп. „Пламък“ е трън в очите на няколко псевдописатели, които по волята на Петев вече години дърпат конците в управата на СБП. Вече си имат и „свой“ председател – довереното лице на „Позитано“ 20 Боян Ангелов.

И така, дори след манипулирания вот на 7 юни 2014 г. (с незаконни пълномощни), когато успяха да наложат Б. Ангелов за председател, тези вечни администратори не се успокоиха и сега готвят нова атака, в мозъците им зрее нов пъклен план: как да ликвидират сп. „Пламък“ или най-малкото – как да се отстрани Г. Константинов? Писателят, редакторът, менторът на няколко поколения млади писатели, проходили в литературата с неговата благословия – още от сп. „Родна реч“, а после затвърдили имената си чрез публикации в „Пламък“. Подобни действия не само са неморални, те са кощунствени спрямо една личност, доказала себе си чрез творчество, чрез всеотдайност за каузата на българската литература – не само чрез „Пламък“, но и чрез ръководенето на българския П.Е.Н.-клуб, чрез участието му в множество комисии към Министерство на културата и Столична община. Не на последно място Георги Константинов многократно е журирал творчеството на колегите си като член на наши и международни комисии, фестивали, празници на поезията.

Но знаем – много по-лесно е да се съсипе един стойностен продукт, отколкото да се създаде такъв или да се влива неизменно креативна енергия за живота му.
Какво да им кажем на злонамерените индивиди, пък дори титулуващи се „писатели“? Внимавайте! Поколенията след вас ще дописват историята и черното петно от вашите действия ще се окаже по-ярко от всички книги, които сте издали.

А сп. „Пламък“ само по себе си е институция – и сега то е територия на активните творци, разнообразните жанрове и критичното мислене. Току-що излезе кн. 2 / Лято /2014. А в нея до утвърдени имена като Петър Караангов, Радко Радков, Георги Цанков, доц. Пламен Павлов, проф. Симеон Хаджикосев и проф. Иван Радев греят имената на младите поетеси Невена Борисова и Мила Велчева. Общо в този брой участват 70 автори! За последните пет години са излезли 25 броя на списанието в общ тираж от 13 000 екземпляра. На страниците му са се изявили 920 автори.

Тяхното самочувствие е част от авторитета на изданието. Думите не са пепел, стъпкана от недоброжелатели, те са пламъкът, който остава – в библиотеките, в домовете ни, в душите на читателите, в историята на духовността ни.



Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
22.06.2014 г. 21:03
Посетено:
4125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/19507-spisanie-plamak-i-opitite-da-bade-likvidirano