Гледна точка

Не обиждайте Маестро Коларов, моля!

Или Cherchez lе PA

Наистина чудовище е мощта на... този укор.
Кажете ми,  братя, кой ще го надвие? Кажете ми, кой ще
метне ласото  върху хилядата  шии на този звяр?

Фридрих Ницше, “Хилядата и една цели” от “Тъй рече Заратустра”  


В книгата „Нещастието да си българин“ пише, че споменеш ли нещо добро за някой сънародник, винаги друг ще каже „Да, но той…“, търсейки “недостатъците” на другия като утеха на собствената си посредственост.
    
На 18 юли, 174 години от раждането му, Васил Левски не беше поставен на първата страница на нито един български вестник. Но на 21 юли Маестро Милко Коларов бе удостоен с тази “чест” от варненското “Народно дело” – не защото е композирал Първа симфония за голям оркестър, с която бе открит Международния музикален фестивал “Варненско лято” - 2011, нито защото предстои премиерата на тази симфония в Женева, Рим и Лондон. А защото “Композиторът Милко Коларов – осъден условно за хулиганство”. На втора страница, под наслов “Докато ГЕРБ и кметът го готвят за почетен гражданин, сайт разкри”, е преразказана “хулиганската” история на “виртуозният диригент Милко Коларов” - на 10 април 2008 г. в една кръчма “наричал полицаи “боклуци и некадърници”.
      
И Маестрото – с достойнство и огорчение - отговаря: “Нещата са изтървани тук във Варна – само страсти и борба, провокирани от партийни мижитурки... Атакуват ме Панко Анчев и Евгения Александрова" (бел. авт., “съветничка от “Атака”).”
      
Предполагам, че Маестро Коларов е искал да каже “нещата са изтървани тук в България”. Много е точен разбира се, че когато има морална мръсотия, тогава е в сила максимата Cherchez lе PA – преди година в електронното списание LiterNet, писах “
ПА като падение”, и писателят и журналистът Петър Доков и той писа анти-Панко Анчев. Опитът ми и с други ПА-подобни, показва, че те не се променят за добро. Е, като не изберат Маестро Коларов за почетен гражданин на Варна, ПА ще започне да пише по-стойностна литература, ли! Или “Атака” ще стане водеща политическа партия във Варна!

И си спомням за “Котката и гълъба” на (д-р)
Калин Терзийски:
      От смешна пушка,
      Стреляща със въздух,
      Беше лишен гълъбът от правото си на летене
      Във неговия роден въздух.

          
“Трябва да умеем да прощаваме на хората техния талант” - казва една от аксиомите на руския математик Андрей Колмогоров. Но вместо уважение и грижи, в България продължава агресията срещу талантите – тези, от които имат нужда образованието, науката, изкуството, спорта. Ние се обединяваме по-често в защита на невежеството и политическата коннюнктура, отколкото в защита на таланта и свободата. Затова младите българи емигрират в страни, където морално и финансово ценят труда и способностите им.
     
Докато беше жив – 27 юли 2002 г. - в Бургас никой не накърни в медиите поета Христо Фотев. След това ПА-подобни нехранимайковци, като Илия Буржев, Иван Сухиванов, Йордан Ефтимов, започнаха да изливат комплексите си за малоценност върху Поета. За музикална Варна Милко Коларов е това, което е Христо Фотев за поетичния Бургас. Тогава защо обиждате (на живо) Маестро Коларов, дами и господа!
    
Не виждате ли, че “ласото лети към вашите шии”?

Автор:
д-р Георги Чалдъков
Публикация:
22.07.2011 г. 17:43
Посетено:
2728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/12926-ne-obizhdayte-maestro-kolarov-molya