Гледна точка

Salve, индианецо!

Нож в гърба или мълчание...

Salve, индианецо!
В колибата с кючеци съчетана,
сред хероина и невинната марихуана
лежи топора,
с който сякоха глави в Батак…


Златният век на художествената самодейност тъкмо започна да си отива и нечий светъл ум отново реши да прибегне до Възраждането, чиито символи завинаги ще останат Библията, пръчката и калема. ”Бедата е, че ние като нация не смятаме всъщност, че изкуството има някакво значение”. Изводът е на Роджър Фрай и нацията не е нашата, а английската. Бих казала, че проблемът е поне континентален, ако стремежът към унищожаване на културни институции не съвпада с неутолимата жажда да се закрие държавата изобщо. Механизмът е прост. Мизерното заплащане и простичкият елит постепенно пратиха създателите на действителни стойности да се срамуват в ъгъла. Това донякъде се подкрепя от твърде индивидуалната същност на творческия процес и пълното мълчание по проблеми, които трябва да бъдат дискутирани, не за да засегнат някого, а за да не се задълбочат.

Характерната черта на роба е да си заравя главата в пясъка, треперейки от ужас, че нещо ще му се случи. Същата характерна черта срещаме и при българския интелектуалец, който си въобразява, че стои над земната суета и като се занимава с небесните простори, допуска разнообразни видове некадърници и лумпени да го яхат до припадък. Някой е внушил на тези добри хора, че борбата за съществуване е унизителна и опасна. Слава богу, от прабългарите до днес желаещи да съсипят таланта не липсват. Дори го правят безплатно по естествения порив на сърцето. Завистта, лицемерието, глупостта, равнодушието или славолюбието говорят може би различни езици, но взаимно си помагат при унищожението на стойностни хора и деятелности. Естествено, че не споделям нищо ново. Въпросът не е в някакви истини, които всички в кочинката прекрасно си знаем, а във факта на споделянето.

Изчезването на една нация се определя от убийството на индивидуалността. Това обяснява загадъчно проблясващия лик на българската народност ту в този, ту в онзи век. Такъв народ остава без съвест и всяко престъпление, нравствено или физическо, е предварително узаконено. За съжаление, след като научи азбуката, човекът, лишен от духовност, решава, че се е превърнал в солта на земята. За него свободата не е необходимост и той се влюбва в заплатата си или във властта. Творецът обаче е създаден в самата си същност бунтар. Той никога не би се примирил само с етапа на обучение. Изглежда, че три века след кокошия рай на хаджи Генчо неотклонно присъства въпросът за просветителството, според което търпението трябва да изгради устоите на бъдещия спокоен ред под нечия бащинска десница.

Преди няколко години неколцина по-зрящи вдигнаха глас, че поезията трябва да превъзмогне авторитета на Ботев. Как ще стане, не казаха, защото трябваше да признаят като Ромен Гари, че изкуство се прави с кръв. Или поне с вкус. За съжаление, във вените на повечето днешни автори текат само алкохол, наркотици и амбиция.

Българският народ няма аристокрация. Той има митове. При малко повече желание въпреки пословичната си неадекватност би могъл да се похвали и с изкуство. Това все пак е някакъв шанс да бъдем относително уважавани и затова продължавам да се питам защо му е трябвало на Карл V лично да вдига от земята падналата четка на Тициан, а българските управници, независимо от цветовата и историческата им принадлежност, изтребват където и както сварят всеки кълн на нормалност сред интелигенцията. Като че някаква зла орисница е проклела милата ми Родина да бъде богата на таланти при пълна липса на личностна традиция.

Задавам си въпроси, но сигурно разбирате, че изобщо не се учудвам на вековния поход срещу „горда Стара планина” и на лудостта, наречена България. Ние сме талантлив народ с традиции и съхранено познание и това ни прави изключително подходящи за резерват, където като индианците ще играем във филми за индианци.

Дано не съм права, защото пророците ги убиват, ако въобще ги чуят.

На Балканите има два начина - нож в гърба или мълчание.

Автор:
Теменуга Маринова
Публикация:
15.12.2010 г. 15:10
Посетено:
2041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/11397-salve-indianetso