Гледна точка

Четете закона!

Oтносно законосъобразността на подготвяната от Министерство на културата реформа в сценичните изкуства

Свидетели сме на една кампания, в която ставаме и неволни участници – Министерството на културата   реформира културните институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства. Преобразува тези институти (предимно музикалните) с цел “оптимизация и повишаване ефективността на тяхната дейност”. Мотивите за провеждане на тази реформа са: “дефицит на качествени творчески кадри (?), достатъчно средства за дейност, нисък публичен ефект”.

Стандартите, чрез които ще се финансират културните институти и за които се говори в документите, са основани единствено на икономически причини. Отсъства ангажимент на правителството към българската музика, съвременната музика и образователни инициативи. Това са аргументите от качествен характер, които следва да се вземат под внимание, когато се определя финансирането на институтите. Проектът за реформа е формулиран с неработещи дефиниции и предвижда хаотични, безпринципни и неаргументирани трансформации.

Затова, преди да се предприемат необходимите стъпки в промяната на съществуващата система, е наложително да се приеме Национална стратегия за развитието на културата, в която да се очертаят приоритети, основни принципи, визия за средносрочен период. По този начин ще бъде изпълнено и изискването на чл. 2а от Закона за закрила и развитие на културата. Всяко друго решение ще бъде компромис и в нарушение на основните принципи на държавното управление. Съгласно чл. 2а и заключителна разпоредба към ЗЗРК в едногодишен срок от влизането в сила на този закон Министерският съвет по предложение на министъра на културата приема Национална стратегия за развитието на културата за срок от 10 години. Законът е влязъл в сила през 2006 година, а такава стратегия и досега няма. Правете си изводите.

По важното е, че Законодателят с този закон гарантира недопускането на грешки и недомислия, какъвто се оказва този проект. Законът не е спазен и ако Министерският съвет приеме такова постановление за преобразуване на културните институти, всеки съд ще го обяви за нищожно.

Автор:
Станислав Ушев, Директор на Държавна Филхармония Шумен
Публикация:
25.07.2010 г. 22:27
Посетено:
2401
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/10498-chetete-zakona