Гледна точка

Да си на феста, или да не бъдеш

SPIRIT 3.0 идва, инсталирай се на плажа пред сцената

Да си на феста, или да не бъдеш


◊ ПЛАЖЪТ НЕ Е САМО ЗА ЛЕЖАНЕ

Виждали сме фестивали и концерти къде ли не. На поляната в планината, на жълтите павета в София, по малки и големи стадиони (с падащи или липсващи козирки), в изложбени и концертни зали (или просто зали).

Но откакто има „Spirit of Burgas”, концертните дестинации в България се увеличиха с още една. И то каква! Да слушаш любимите си групи и музиканти, докато морето ти шуми на една крачка разстояние, а под краката ти усещаш мекия пясък – това вече си е “user-friendly” среда за концерти.

Неслучайно и кинофестивалът в Балчик миналата година също започна музикална програма на плажа под Двореца. Плажът не е само за лежане!


◊ SPIRIT 2.0: припомняне

Какво се случи в Бургас миналия август? Накратко: просто се случи. Морската градина и плажът на Бургас от 14 до 16 август гъмжаха от приятели.

Ако искаш да спестиш някой лев от разговори, или не ти се кисне във фейсбук, отиди в Бургас в средата на август и поразтъпчи територията. Твоите приятели ще са там.

Е, има и едно леко притеснително следствие от това приятелско струпване на хора. Квартирите са претъпкани, а на жп гарата липсват дори и емблематичните бабички с табелки „Свободни стаи”. Но както казахме, твоите приятели са там и дори потенциалните хазяйки да са раздали квартирите си вече, при приятелите все ще има място за още едно тяло. Пък и какво спане?! Отишъл си на фестивал.

Кои ни посетиха? Светата Троица на групите миналата година бяха „Faith No More”, „Fun Lovin Criminals” и „Clawfinger”. Разбира се, кратките разходки между бара, тоалетната и приятелите в другия край на плажа отвеждаха до ненадейно добри открития на по-малките сцени.

Винаги можеше да влезеш малко ъндърграунд с доброто старо „Черно фередже”, с пикантните звуци на „Карандила” или пък с атрактивния бенд „Surmata harry's coptor mix” (ако откриете в някоя програма Сърмата Хари, непременно го чуйте на живо; гласът му е убийствено дълбок, движенията му са джококъровски, а хуморът му – е, просто го чуйте на живо).


◊ ВМЕСТО ПОУКА

Вместо поука, просто можеш да посетиш официалния сайт на фестивала http://www.spiritofburgas.com и да разбереш как да си организираш музикалната тридневка в Бургас по най-добрия начин.


◊ ПОЛЕЗНО

Има къмпинг на плажа, намират се и квартири в блоковете около Морската градина. Магистрала "Тракия" ускорено напредва, за да е пътуването с рейс или кола още по-бързо и лесно, но пък и влакът си е чудесен избор. Баничарниците в центъра на Бургас работят фестивално, т.е. денонощно. И най-важното, организаторите са осигурили напълно безплатно и море - за през деня, преди концертите. А те пък почват в 19 часа.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.07.2010 г. 10:04
Посетено:
2058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/10486-da-si-na-festa-ili-da-ne-badesh