Конкурсни резултати

"Аз и моят град" – литературен конкурс за ученици в Провадия

Благородна инициатива на писателя Цончо Родев

"Аз и моят град" – литературен конкурс за ученици в Провадия


◊ СЪБИТИЕТО

Преди четири години известният български писател Цончо Родев направи щедро дарение, за да поощри младите литературни дарования от Провадия – града, в който авторът на исторически романи е роден преди повече от 82 години.
                   
По негова идея ентусиасти от Литературния клуб към читалище “Алеко Константинов” в Провадия решават всяка нечетна година в града да се организира ученически конкурс за исторически разказ или есе. Инициативата е щедро спонсорирана от писателя, от сестра му, швейцарската лекарка д-р Йоланта Родева (която ни напусна през ноември 2008 г.), и от приятели.
         

◊ КОНКУРСЪТ

Първото издание на конкурса е през 2005 година, а второто - през 2007. За Третото издание организаторите  взеха решение темата да бъде по-свободна, за да имат възможност повече млади таланти да се изявят. “Аз и моят град” е насловът, във връзка с който децата на Провадия разгърнаха въображението си, изразиха своята обич към родния град, гордостта от миналото му, възхищението си от красивата природа в неговите живописни околности.
         
Част от тях не премълчават и грижите си, тревогите за своето и неговото настояще и бъдеще; щастливи или ощетени се чувстват заради това, че са родени в малък град… Споделят вярата си, че не мястото определя съдбата на човека, а човекът може да прослави или опозори своя град… Освен провадийски ученици в конкурса участваха и родени в Провадия деца, които вече учат във Варна, Бургас, Сливен.

Организаторите на ученическия литературен конкурс имат амбицията след време той да се превърне в национален.     


◊ НАГРАДИТЕ

На 25.09.2009 журито (чиито членове са филолози от града) единодушно присъди първа награда на Марина Атанасова от СОУ “Д. Благоев”, вече осмокласничка в І ЕГ в гр. Варна.

Втората награда бе дадена на Венета Здравкова от ІІ ОУ “Иван Вазов”, която от тази учебна година също учи във Варна.

Третата награда и едно поощрение също отидоха при ученици от училище “Иван Вазов” – съответно при Сечил Беямил и Ангелина Миткова.

Писателят Цончо Родев връчи и една специална награда – на Христина Красимирова, дванайсетокласничка от Руското училище във Варна.
         
Желанието на повдигне самочувствието и духа на умните, трудолюбиви и талантливи деца на Провадия  подтиква един от интересните автори на съвременна историческа проза в българската литература да постави началото на този конкурс.
                               

◊ КОЙ Е ЦОНЧО РОДЕВ

В богатата си творческа биография белетристът има произведения като “Черният конник”, “Наричаха ме Желязната ръка”, ”Човекът без сянка”, “Двама срещу ада”, “Мечът на непримиримите”, “Пиратът” (“С черен лъв на мачтата”), сборниците с разкази “Съкровището на Лизимах”, “Отгласи” и “Отмъстителят”, очеркът “Отвъд синия праг” (1985) и др., с които са израснали поколения юноши. Изпод перото му е излязъл и романът-епопея “Изпитание” – може би най-ярката художествена творба, посветена  на Съединението и Сръбско-българската война.

Роден е в Провадия на 9 юни 1926 година. За развитието на личността и дарбите му допринася атмосферата в неговото семейството. Баща му е известният адвокат Христо Родев, военен пилот по време на Балканската война, народен представител, човек със собствена позиция и с будна гражданска съвест. Младите наследници на стария, благороден и дал на историята ни много именити личности габровски род Родеви – Цончо и двете му сестри Христина и Йоланта, са възпитавани в дух на родолюбие, в любов към книгите и знанието, в стремеж към самоусъвършенстване. И тримата завършват висше образование; двете момичета – медицина в Швейцария. Най-малкият – Цончо Родев, учи в Първа мъжка гимназия в Провадия, откъдето е несправедливо изключен след започналото преследване срещу децата на осъдените от т.нар. Народен съд след 9 септември 1944 година. Впоследствие Цончо Родев завършва гимназия във Варна, а после – Юридическия факултет на Софийския университет. Като син на “народен враг” той няма право да практикува… Така се отдава на страстта си от ученическите и студентските години - литературата. Несправедливо нанесената рана той превръща в сила, с която осмисля не само своя живот, но и живота на другите.
         
С многобройните си очерци, разкази и романи Цончо Родев присъства в българската литература вече близо 60 години. Открил призванието си в историческата белетристика, пресъздава ярки моменти от българската история – трагични и звездни. Надниква и в морските дълбини, на които също са посветени част от книгите му. За това му помага и опитът на водолаз – един от основателите на подводната археология в България.

Цончо Родев е почетен гражданин на Провадия и на Сливен, носител на наградите „Добри Чинтулов” и „Д-р Иван Селимински”. В продължение на 18 години писателят изследва историята на град Сливен и областта. Трилогията „Тътени” (1980), „Бурята” (1986), „И стана ден” (1998) е своеобразен литературен паметник на бурната история на този бунтовен български град.

През 2000 г. Соня Келеведжиева издава романизирана биография на писателя - „Цончо Родев - един живот за България“. През 2006 г. Общинския съвет – Сливен, удостоява Цончо Родев с наградата „За граждански принос”.

Автор: Марта Радева
27.09.2009 г. 18:41
Посетено: 2266
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/8499-az-i-moyat-grad-literaturen-konkurs-za-uchenitsi-v-provadiya