Конкурсни резултати

Наградите за съвременно българско изкуство на М-Тел 2008

Милен Кръстев, Рада Букова и Венелин Шурелов

Наградите за съвременно българско изкуство на М-Тел 2008
Рада Букова. „Ниска резолюция”


◊ СЪБИТИЕТО

Известни са наградите за съвременно българско изкуство на М-Тел 2008


Милен Кръстев с проекта „Миленотопия”, Рада Букова с инсталацията „Ниска резолюция” и Венелин Шурелов с „Ортомен” са победителите в конкурса „Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел” 2008.

Наградите - 2000 лева и откупуване на произведенията им на стойност 5000 лв. - бяха раздадени на официалната церемония на 17 август в склад № 7 на Пристанище Варна. Те бяха избрани сред 45 участници в тазгодишното издание на конкурса от шестчленно жури в състав - Елисавета Мусакова, Румен Серафимов, Цветан Кръстев, Валери Чакалов и Марк Гльоде.

Закриването на уникалната по своите параметри изложба, бе ознаменувано с концерт на Gravity Co, който стартира веднага след официалната церемония. Изложбата-конкурс бе открита на 10 юли в зърнен склад, превърнат за по-малко от 2 месеца в уникална модерна галерия, каквато няма у нас.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА-КОНКУРС

За повече от месец склад на Пристанище Варна стана един от най-значимите културни и туристически обекти в страната. След успеха на миналогодишното издание в Пловдив, резултатите тази година надминаха очакванията на организаторите. За период от 39 дни над 15 000 почитатели на съвременното българско изкуство имаха удоволствието да видят творбите на 45–тe участници в тазгодишното издание на конкурса. Концертите на "Лот Лориен" и Gravity Co и премиерата на провокиращия пърформанс на Иво Димчев, бяха част от авангардната програма на изложбата-конкурс „Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел 2008”.

За първи път организаторите решиха публиката да излъчи свой фаворит, чрез анкетни карти. Изложбата породи огромен интерес и активност от страна на посетителите. Резултатите от анкетните карти в момента се обработват и името на фаворита на публиката ще бъде известно до броени дни.

Четвъртото издание на изложбата, придобила вече международна популярност, стартира на 10 юли. Поради изключително големия интерес тя продължи една седмица по-дълго от предвиденото. Произведенията на 45-тe автори в конкурса, изкушаваха арт любителите и гостите на морската ни столица. Те имаха възможност да се насладят на инсталации, скулптурни композиции, графични творби, множество живописни платна, художествени фотографии и видео произведения.

Творбите, монтирани на разстояние от стените, което създаваше усещане за триизмерност, бяха разположени на площ от над 2000 кв.м. Мащабността и мобилността на тазгодишната изложба бе обяснена от организаторите с желанието да се търсят пространства, съответстващи на спецификата на арт обектите на художествената сцена в България. Освен с изложбата, всичките 45 художници са представени и в специално издаден каталог.
Автор: Биляна Полякова
18.08.2009 г. 16:31
Посетено: 1484
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/8339-nagradite-za-savremenno-balgarsko-izkustvo-na-m-tel-2008