Конкурсни резултати

Национални награди на "Алианц България" за живопис, скулптура и графика

Известни са първите победители

Национални награди на "Алианц България" за живопис, скулптура и графика
Момент от откриването на изложбата: отляво надясно Елена Великова - председател на журито, Божидар Йотов - кмет на Русе, Стефан Стефанов - изп. вицепрезидент на "Алианц България Холдинг", Даниела Ялъмова - Генерален представител на "Алианц България Холдинг" - Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Регионалната изложба-конкурс “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” се откри на 14 май т. г. в Русенската художествена галерия на ул. “Борисова” № 39. Участвалите в конкурса са 66 професионални художници с повече от 200 свои творби.

Жури с председател Елена Великова и членове: проф. Ангел Станев, проф. Димитър Чолаков, Весела Радоева  и Пламен Стефанов обяви наградените творци.

Носители на наградите на "Алианц България" са: Василка Монева – живопис, Румен Михов-Попа – скулптура, и Пламен Монев – графика.

С тази изложба започва второто издание на “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика“. Изявите се провеждат отново в сътрудничество с Министерство на културата, Съюза на българските художници и неговите регионални дружества. Следващите конкурсни изложби ще бъдат в градовете: Ямбол, Ловеч, Стара Загора, Добрич и София. Заключителната изложба-конкурс ще се проведе в София през октомври 2010 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И КОНКУРСА

Желанието на организаторите бе първата изложба да се открие в красивия дунавски град Русе, който винаги е бил извор на творческо вдъхновение. Чрез нея Русе се явява център на целия регион, тъй като за участие са поканени и творци от групите на СБХ в Разград, Велико Търново и Търговище.

Изложбата съпътства културните прояви, свързани с честването на най-българския празник - 24 май, Деня на българската писменост, просвета и култура.

“Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” не е изолирано явление, а част от корпоративна стратегия с ясно очертани обществени и социални ангажименти. В случая тази инициатива представлява широк преглед на нашето изобразително изкуство и предоставя нови възможности на българските художници да покажат пред публика свои творби. По такъв начин се стимулират техните творчески импулси за създаването на нови художествени произведения.

Конкурсът има национален характер и целта му е да обедини българските творци, да не поставя ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор.

Припомняме, че след приключване на първото издание на конкурса "Алианц България" издаде луксозен билингвистичен (на български и английски език) каталог на наградените и номинирани автори и техните творби.

През месец април т.г. бе открита представителна изложба в Централата на „Алианц Груп" в Мюнхен, където бяха показани всичките двадесет и една наградени творби. По предложение и покана на Министерството на културата същата изложба беше открита на 12 май в Българския културен институт в Прага. Тя ще продължи до 31 май. Предстои представяне на изложбата и в словашкия град Кошице през юни т.г. 

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
28.05.2009 г. 15:06
Посетено:
2855
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/8001-natsionalni-nagradi-na-aliants-balgariya-za-zhivopis-skulptura-i-grafika