Конкурсни резултати

Резултати от "Национални награди Алианц България 2008" за живопис, скулптура и графика

България притежава свои достойни творци, възможности и място в общия европейски дом

Резултати от "Национални награди Алианц България 2008" за живопис, скулптура и графика
Ангел Станев. "В памет на Константин Павлов"
Голямата награда за скулптура


◊ СЪБИТИЕТО

С голям успех приключи проектът "Национални награди Алианц България 2008" за живопис, скулптура и графика

На 27 ноември 2008 г. в  сградата на Съюза на българските художници на ул. “Шипка” № 6 – София, на специална пресконференция, организирана от "Алианц България" съвместно с Министерството на културата и Съюза на българските художници, бяха обявени имената на наградените автори от Националната изложба-конкурс “Национални награди Алианц България 2008” за живопис, скулптура и графика.

На събитието присъстваха заместник-министърът на културата Иван Токаджиев, акад. Светлин Русев – председател на националното жури, проф. Ивайло Мирчев – председател на СБХ, Димитър Желев – изпълнителен директор на „Алианц България Холдинг”, Стефан Стефанов – изпълнителен  вицепрезидент на холдинга, и д-р Гeoрг фон Гумпенберг – член на ръководството на Фондация за култура "Алианц" и куратор на колекцията от произведения на изкуството на „Алианц” - Мюнхен.

Вечерта на същия ден се състоя официалното откриване на заключителната изложба, която ще продължи до 9 декември 2008 г.

Заключителната изложба бе предшествана от регионални изложби (кръгове), които се проведоха през 2008 г. в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен (в тях участваха 414 професионални творци със 782 творби). На голямата изложба „Национални награди на Алианц България 2008 – живопис, скулптура и графика” бяха показани творбите на всички номинирани и наградени автори, участвали в регионалните кръгове.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

Тя бе водена от г-н Стефанов, който подчерта във встъпителното си слово, че днешното културно събитие не е еднократна проява, а представлява "заключителния акорд на този уникален по рода си културен проект на "Алианц България". Г-н Стефанов припомни накратко етапите, през които премина инициативата на холдинга. Идеята бе да отидем при творците и да дадем възможност за изява на българското изкуство в регионите, а не да каним художници, които да показват своите творби еднократно, каза той. По този начин организаторите стимулираха българските творци да създадат нови художествени произведения. Г-н Стефанов подчерта, че българската култура е жива и че трябва да се дават повече такива шансове на нашите творци да покажат своите произведения в България и чужбина.

Демократичният регламент предостави равни възможности на всички художници от цяла България. Творбите бяха селекционирани от компетентни журита, различни по състав за всяка от регионалните изложби, предхождащи заключителния етап. Журитата проявиха необходимата безпристрастност и обективност, оценявайки качествата на предложените творби, за да бъдат наградени най-талантливите.

Г-н Токаджиев поздрави "Алианц България" за проявеното от бизнесструктурата "устойчиво спомоществователство, което отстоява европейската идентичност на българското културно пространство". Както българската култура и българските творци са показател за достойнствата на държавата и обществото в рамките на общоевропейското културно пространство, така и спомоществователството на "Алиац България" е белег за градивното, позитивно и националноотговорно отношение на българския бизнес в рамките на европейкото икономическо пространство". Г-н Токаджиев благодари на акад. Русев за отделеното време и на ръководството на СБХ за оказаната подкрепа в осъществяването на тази инициатива. Той съобщи още, че сформираната представителна колекция ще бъде показана и в чужбина – първоначално в Мюнхен, а впоследствие със съдействието на Министерството на културата и на българските културни институти – и в други европейски столици и културни центрове на ЕС.

Г-н Желев призова да погледнем на тази изложба от ракурса на световната финансова криза. Според логиката бизнес структура като "Алианц България Холдинг" би трябвало да постави на преден план своите икономически и финансови интереси. Но както виждате, за нас като социалноотговорна институция културата и спортът са нещо много важно и дългосрочно. Това се доказва и от тенис турнира за жени, който провеждаме в София, това го доказват и изложбите, които организираме. Българските творци се трудят в нелеки условия. Изложбата имаше за цел ние да отидем при тях, а с помощта на Министреството на културата и на "Алианц" - Мюнхен, творбите на номинираните и наградените автори да стигнат до европейските ценители на изкуството. Защото България има какво да даде на Европа, а не само да вземе, подчерта г-н Желев. Сред потока от негативни новини малкото радостни събития като настоящата изложба са светъл лъч и доказателство за това, че България притежава свои достойни творци, възможности и място в общия европейски дом, обобщи г-н Желев.

Председателят на СБХ подчерта, че набелязаните в края на миналата година намерения на инициативата са изпълнени с голям успех. Когато бизнесът подава ръка на изкуството, наистина може да се случат интересни неща, подчерта г-н Мирчев. При осъществяването на проекта "се опитахме да тръгнем отвътре навън и отдолу нагоре, т.е. не ние да спускаме модела и начина на реализацията, а събитието да се роди отвътре". Шестте предварителни регионални и заключителната изложба в София подтикнаха и поощриха творците не само финансово, но и творчески, в цялостен план, да покажат онова, което действително искат и могат. Ние търсехме не толкова по-универсалното и общодостъпното от съвременна гледна точка, а вътрешното развитие на българските творци във времето, което бе защитено с присъдените награди, каза г-н Мирчев. Според него проектът на "Алианц България" е може би най-сериозно подкрепената във финансово отношение културна инициатива в България въобще. Изложбата постигна сериозен резултат и това трябва да бъде оценено по достойнство, обобщи г-н Мирчев и подчерта, че проектът ще се развива в положителна посока, като ще се търси такава форма, в която да бъде поощрено всичко важно, което се случва в артистичния художествен свят в момента у нас.

Акад. Русев подчерта, че за "Алианц България" подобни инициативи не са инцидентни спонсорства, а етапи от традиция да се подпомага българската култура. Той напомни, че холдингът притежава изключително сериозна колекция от българско класическо изкуство, която е била представяна на неотдавна на специална изложба в залите на Галерията за чуждестранно изкуство.


◊ НАГРАДЕНИТЕ

Под председателството на акад. Русев авторитетното жури в състав: проф. Георги Чапкънов, проф. Румен Скорчев, проф. Иван Газдов, проф. Ивайло Мирчев, директорът на Софийската градска галерия Аделина Филева и д-р Гeoрг фон Гумпенберг отличи с големите награди от националния конкурс (в който участваха 67 автори със 161 творби) следните творци съответно за живопис, скулптура и графика:

. Димитър Чолаков („Падащи хвърчила”),
. Ангел Станев („В памет на Константин Павлов”) и
. Велико Маринчевски (за цикъл гравюри).

Общият критерий, ако може изобщо да се определи такъв, бе да бъде уважена индивидуалността на отделните автори, тяхната автентична чисто творческа чувствителност и собствена линия на художествено поведение. Трудностите при избора са били големи, тъй като много от авторите и творбите им са били равностойни, сподели акад. Русев, но в крайна сметка „бяха наградени авторите, които са защитили себе си в своя творчески път и с показания резултат”, обобщи акад. Русев.

Д-р Гeoрг фон Гумпенберг изрази пълната си подкрепа за инициативата на „Алианц България”. Фон Гумпенберг сподели, че въпреки своя опит досега не е виждал осъществен другаде подобен мащабен културен проект. Той изрази задоволството си, че творбите на всички наградени на регионалните и на националната изложба ще бъдат изложени догодина в централата на „Алианц” в Мюнхен, където ще могат да ги видят още хиляди хора.

„Алианц България Холдинг” ще отпечата луксозен каталог на български и английски език с репродукции на номинираните и наградените творби от националната изложба с биографични справки за включените автори.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
27.11.2008 г. 16:14
Посетено:
1630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/6919-rezultati-ot-natsionalni-nagradi-aliants-balgariya-2008-za-zhivopis-skulptura-i-grafika