Конкурсни резултати

Виолета Христова е носителка на наградата "Мара Белчева"

Резултати от Националния поетичен конкурс

Виолета Христова е носителка на наградата "Мара Белчева"


◊ СЪБИТИЕТО

Носителката на първа награда на Националния поетичен конкурс, посветен на 140-годишнина на севлиевската поетеса Мара Белчева, е Виолета Христова от Чирпан.

Класирането беше обявено от председателя на журито Найден Вълчев. Гости на тържеството бяха и Валентина Радинска - носителка на наградата през 1998 г., литературният критик Благовеста Касабова, Румяна Пашалийска - директор на Националния литературен музей, председателят на бизнессдружение „Севлиево 21 в.” инж. Красимир Копчев и други членове на организацията.


◊ ПОВЕЧЕ

Националният литературен конкурс на името на Мара Белчева се организира на всяка нейна кръгла годишнина. За настоящия бе променен и регламентът му - можеше да се участва с по три стихотворения.

За първа награда общината предвиди 500 лв., за втора - 300, и за трета - 100. Бизнессдружението определи две награди - 400 лв. за севлиевска поетеса и 250 лв. за поетеса от страната. Общинският вестник стимулира млада поетеса с 200 лв. На 3 октомври кметът на общината Йордан Стойков утвърди следния състав на журито: председател - Найден Вълчев, членове - Благовеста Касабова, Валентина Радинска, Румяна Пашалийска, Христо Христов - общински съветник, Димитър Васин - председател на литературен кабинет „Пеньо Пенев” и севлиевската поетеса Ваня Георгиева.

Найден Вълчев обяви решението на комисията. „Състезателите бяха много и за голяма радост покриваха цялата територия на страната, авторки от всякаква възраст, произведения от всякакъв характер, в които дишат делникът на нашия живот и интимните вълнения на мои връстници и на 17-годишни”, каза известният поет, преди да съобщи имената на победителките.

На последното си заседание, проведено на 8 октомври 2008, журито се обединило зад поетичните качества на: Виолета Христова от Чирпан, която спечели първа награда, Илиана Илиева от Враца, на която е присъдено второ място, Димитрина Равалиева от Карнобат, която е с трета награда. Двата приза на бизнесдружение „Севлиево 21 в.” бяха за Христина Борисова от Севлиево и Светла Дамяновска от Мездра. Наградата за млада поетеса на общинския вестник „Росица” е за Росица Петкова от Севлиево.

Тържествената вечер приключи с литературно четене, а музикалният фон бе на трио „Мелоди”.
Автор:
Ани Русева
Публикация:
15.10.2008 г. 23:34
Посетено:
2647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/6628-violeta-hristova-e-nositelka-na-nagradata-mara-belcheva