Конкурсни резултати

"МонБат" раздаде награди в чест на великия Радичков

Конкурс за ученическо есе по мотиви от творчеството на Радичков

"МонБат" раздаде награди в чест на великия Радичков
Победителите


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 май 2008 г., дни преди празника на българската култура и славянската писменост 24 май, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев, проф. Боян Биолчев и г-н Атанас Бобоков връчиха годишните награди на победителите в конкурса за ученическо есе по мотиви от творчеството на  Йордан Радичков. 

Най-добрите творби бяха обявени на официална церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.


◊ НАГРАДИТЕ

Петя Янкова от Търговище спечели първа награда. На нейно име организаторите от компанията „МОНБАТ” откриха сметка за образователни цели на стойност 3000 лв.

Втората награда на Деница Парухлиева от Габрово е съпроводена с поименна сметка на стойност 2000 лв.

Трите трети награди от по 500 лв. в лична сметка са за Любен Джарков от Благоевград, Луиза Цветкова от София и Галена Динева от Стара Загора.


◊ ЗА КОНКУРСА

Всички младежи от цялата страна работиха над темата „По-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата” по мотиви от романа „Ноев ковчег”.

Журито в състав проф. Иван Илчев – ректор на СУ “Св. Климент Охридски”, проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов, писателят Алек Попов, главният редактор на сп. „Тема” Валери Запрянов и журналистките Ива Йолова от в. „Дневен Труд” и Кристина Патрашкова от TV2 прегледа и оцени есетата в тазгодишния конкурс. Регламентът на конкурса позволи участие на ученици на възраст между 15 и 19 години. Интересът към темата беше наистина голям. Ученици от цялата страна интерпретираха великия Радичков.

„Изключително сме удовлетворени от работите на учениците. Интересен поглед и богатство на езика открихме в повечето конкурсни есета. С радост можем да заявим, че младите хора не са загубили интерес към писаното слово. Особено вълнуващо е, че ценят добрата българска книга”, сподели проф. Стефанов на официалното връчване на наградите.

„Събитието се превърна в традиция, очаквана и ценена от нас, най-вече заради усещането, че предоставяме възможност на младите хора да изявят себе си, даваме им трибуна да споделят своите мисли и преживявания”, сподели на церемонията Атанас Бобоков, председател на Борда на директорите на „МонБат”.  

Конкурсът е част от програмата „Прекрасният Северозапад” на компанията „МонБат”. В продължение на няколко години по тази програма са подпомагани редица инициативи в сферата на културата и науката, популяризиращи традициите и постиженията на Северозападна България. Сред тях са издаването на първата „Биобиблиография” на Йордан Радичков, както и на произвeдения и интервюта на именития автор. Част от творбите на победителите в конкурса от 2004 и 2005 година са събрани в сборник, разпространен безплатно до всички регионални, университетски и училищни  библиотеки в страната със съдействието на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. 

„МонБат” ще продължат да подкрепят образователни и научни проекти. Следващата година инициативата ще включи и конкурс за рисунка по мотиви от творчеството на Йордан Радичков. Ще могат да вземат участие ученици от същата възрастова група – 15–19 години. С конкурсите за есе и рисунка от компанията се надяват да продължат традицията да събират млади хора, хранещи искрена любов към българското творчество, и да им помагат в стремежа им към изява.
Автор:
МонБат
Публикация:
19.05.2008 г. 17:15
Етикети:
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/5916-monbat-razdade-nagradi-v-chest-na-velikiya-radichkov