Конкурсни резултати

Художници от СОУ "Хр. Ботев" са удостоени с национални награди

Талантливите ученици привличат журито със стил на добри пейзажисти

◊ СЪБИТИЕТО

С награди от Националния конкурс за рисунка, който бе проведен в град Казанлък, са малките художници от СОУ „Христо Ботев” - Русе. Отличените ученици са от шести и пети клас, паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство.

Техен преподавател е художникът Гален Бакърджиев.


◊ ПОВЕЧЕ

За младите таланти е било истинско предизвикателство да участват в конкурса, организиран от Националната художествена гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”.  Факт е, че събитието съвпада и с юбилейното тържество на учебното заведение - 40 години от създаването му.

„Наследници на Дечко Узунов” е било мотото на националния конкурс за детска рисунка, който е протекъл в края на месец февруари.
            
Над 270 рисунки на деца от 23 училища от страната са участвали в конкурса на НГ ПИД. Сред многобройните творби на кандидатите за награда русенските ученици привличат вниманието на журито със своя стил на автори. Петчленното жури от преподаватели от националната гимназия “Акад. Дечко Узунов” се е затруднило с определянето на наградите и е присъдило две първи, две втори и две трети места. Четири са специалните награди за особено сполучливи рисунки, а поощрителните са около 30. 

Малките художници от СОУ „Христо Ботев” са се състезавали в две възрастови групи. Първата е включвала представители от четвърти и пети клас, а втората група - ученици от шести и седми клас.

С две специални награди на журито са удостоени шестокласничките Ружена Дочева и Ивета Трифонова, а Ивелина Карапетрова е получила поощрителна. Петокласникът Борис Бонев е получил втора награда за участие с живописната си творба.

Художникът Гален Бакърджиев сподели, че учениците от паралелката с разширено изучаване на изобразително изкуство са представили рисунки на свободна тема. Като цяло той определя, че малките художници са много силни като пейзажисти и владеят добре смесената техника на рисуване.

Изявата на русенските деца не е за първи, нито за последен път, твърди Гален Бакърджиев. Само преди две години те са имали много добро представяне на международно ниво. Участвали са в конкурса за плакати на международната организация People to People International - САЩ. Някогашните третокласници успели да завоюват справедливо първата награда в Канзас сити.

Идеята на художника-педагог е да насърчава талантите да мерят силите си и способностите си, като се изявяват в подобни мероприятия от национален мащаб.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
16.03.2008 г. 19:07
Посетено:
1431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/5469-hudozhnitsi-ot-sou-hr-botev-sa-udostoeni-s-natsionalni-nagradi