Конкурсни резултати

Василена Серафимова с престижна награда от Международния конкурс ARD в Мюнхен

Признание за плевенската перкусионна школа

Василена Серафимова с престижна награда от Международния конкурс ARD в Мюнхен
На снимката - Василена Серафимова


◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 21 септември 2007 в Мюнхен се проведе 56-то издание на Международния конкурс за певци и инструменталисти на Първа германска телевизия ARD.

В категорията ударни инструменти Втора награда бе присъдена на българската перкусионистка Василена Серафимова.


◊  ЗА КОНКУРСА

През годините
Международният конкурс за певци и инструменталисти на ARD е трамплин за много световно известни и утвърдени днес музиканти като виолиста Юри Башмет, певицата Джеси Норман, перкусиониста Петер Садло, тромпетиста Морис Андре и др.
 
От 2001 година е съпътстван от фестивал “Празници на камерната музика” и майсторски класове. През тази година за първи път в него участват 5-ма българи в специалностите: обой, цугтромбон, ударни инструменти и клавирно трио.

В оспорваното състезание между 33-мата участници в категорията ударни инструменти от Германия, Франция, Япония, Китай, Тайван, Русия, Беларус, Малайзия, Испания, Гърция и Корея, 22-годишната перкусионистка Василена Серафимова достига до финала и печели втора награда. По категоричен начин тя вписа името на България в над 50-годишната история на престижния музикален форум.


Във впечатляващата по своята обемност, разнообразие и сложност програма на участниците са включени произведения от Бах, Янис Ксенакис, Бела Барток (соната за две пиана и ударни), Елиот Картър, специално написаната за конкурса творба от Матиас Пинчер и финалния концерт за ударни инструменти и струнен оркестър от Карло Алсина.

Реномираното жури е под председателството на Алан Франсис, а сред членовете му са Кейко Абе, Андерс Логин, Марта Климасара, Кристоф Каскел и др.

Победителите в конкурса се представят след приключването му в три лауреатски концерта, записвани от Баварското радио. 
 


◊  УСПЕХЪТ НА ВАСИЛЕНА

Последната от трите години обучение на Василена Серафимова – възпитаничка на Симеон Серафимов от НУИ “Панайот Пипков”, Плевен, във Версайската консерватория бе изключително успешна.

След Четвърта награда на Международния конкурс за маримба в австрийския град Линц (юли 2006 г.), Втора награда на Международния конкурс за маримба и награда за най-талантлив чуждестранен студент във Франция в рамките на ежегодния фестивал „Дни на музиката” в Париж (ноември 2006 г.), тя е сред четиримата лауреати със стипендия от Фондация Groupe Banque Populaire, която дава възможност за професионално израстване чрез финансиране на участия в майсторки класове, конкурси, артистични проекти и др.

Следват успешно представяне и приемане в Conservatoire National Supérieur de musique et de danse в Париж през февруари 2007 (най-високото по степен учебно заведение във Франция) и успешно приключване на магистърска степен през месец май 2007 във Версайската консерватория под ръководството на проф. Силвио Гуалда, при когото тя продължава своето обучение след завършването на средното си образование в Плевен. И последното отличие – Втората награда от Мюнхен.
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
24.09.2007 г. 14:24
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/4512-vasilena-serafimova-s-prestizhna-nagrada-ot-mezhdunarodniya-konkurs-ard-v-myunhen