Конкурсни резултати

Приключи третият Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата – 2007"

Вик срещу самите нас

◊ СЪБИТИЕТО

17-годишната Диана Василева от Кърджали се класира на първо място
в Третия Международен литературен конкурс под надслов “Изкуство против дрогата – 2007” със седалище Бургас.

В конкурса се съревноваваха над 500 стихотворения и есета на 232 автори от България, Франция, Австрия и Чехия, разделени в две възрастови групи от 12 до 25 години.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Диана учи в Езиковата гимназия на града и участва в поетичния клуб “Шарено моливче” към ОДК с ръководител Антония Грозева. Клубът участва в конкурса с няколко стихотворения и есета и бе отличен с грамота и с ласкавите думи на председателя на журито, бургаската поетеса Роза Боянова.

Наградените творби са включени в книга, носеща заглавие “Изкуство против дрогата”, и тя е подарък за участниците в конкурса от бургаското издателство “Либра Скорп” и неговия директор Денчо Михов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЕСЕТО


Есето на Диана Василева е болезнен вик, не срещу дрогата, а срещу обществото, което допуска и подтиква хората към нея. Всички ние, казва тя, носим в себе си и човека, и звяра. Ако човекът в нас е наранен, има болка, страдание, но когато звярът в нас е наранен, се ражда чудовищност, която се лекува само от този, който я е причинил, т.е. от обществото. И докато наранената човещина може да се укроти, да се излекува от самия човек, това не е по силите на този, който носи в себе си наранения звяр. Засега нещо могат да направят само хората, претърпели болката от наранената в тях човечност. А обществото вероятно ще може да стори нещо едва когато осъзнае и своята болест, причинена от дефицит на човечност.

С тези оригинални размисли Диана спечелва одобрението на журито и заслуженото си първо място.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
13.07.2007 г. 16:51
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/4291-priklyuchi-tretiyat-mezhdunaroden-literaturen-konkurs-izkustvo-protiv-drogata-2007