Конкурсни резултати

Връчват наградите на победителите в петото издание на Националния литературен конкурс „Вие пишете, ние четем“

25 януари 2023 г., 19.00 часа, „Български културен център“ - София

Връчват наградите на победителите в петото издание на Националния литературен конкурс „Вие пишете, ние четем“

◊ ПОКАНА

Издателство "Библиотека България" 
  &
Български Културен Център
представят

Церемония по връчване на наградите на лауреатите от V Национален литературен конкурс "Вие пишете, ние четем" за разкази на тема: "Колелото на времето", 2023


25 януари 2023 г.
Начало: 19.00 часа
„Български културен център“, ул. „Веслец“ 13, София

 

Рекорден брой участници - 243 автори взеха участие в Петия национален литературен конкурс на издателство „Библиотека България“ за разказ на тема „Колелото на времето“.

Изборът на журито се оказа изключително труден, заради големия обем от качествени текстове. Сред участниците са както познати имена в литературния свят, така и непопулярни автори, също проявили завиден талант. Запазен знак на издателство „Библиотека България“ е да открива най-добрите български автори, за да ги срещне с най-ценните им читатели.

Журито, определило лауреатите, тази година е в състав:

Георги Бърдаров, председател на журито

Георги Бърдаров е роден е на 6 април 1973 г. в София. През 1991 г. завършва средно образование в 39 ЕСПУ „Петър Динеков“, а през 1996 г. завършва специалност „География“ в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1995 до 1998 г. работи като журналист в Радио 99. Сценарист е на телевизионните предавания „Стани богат“, „Столът“, „Това го знае всяко хлапе“, „Аз обичам България“. Преподава в катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет от 2002 г. От 2007 г. е доктор по География на населението и селищата.] През 2004 г. специализира в Кьолн по програма „Сократ–Еразмус“, а през 2008 – 2009 г. в Грац. През 2012 г. е избран за доцент. От октомври 2015 г. е заместник-декан на Геолого-географския факултет по учебната дейност. Създател е на издателство „Мусагена“. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. На 23 декември 2015 година печели телевизионното предаване „Ръкописът“ по Българска национална телевизия, което позволява да бъде издаден романа му „Аз още броя дните“. Книгата има огромен успех. На 9 ноември 2021 година в Брюксел, Бърдаров получава Наградата за литература на Европейския съюз заедно с още 12 лауреати от други държави, определяни от национални журита. Той е отличен за романа си „Absolvo te“, а наградата е връчена от българския еврокомисар Мария Габриел.

Ива Спиридонова, член на журито

Ива Спиридонова е автор на три поетични книги, съсобственик и редактор в издателство „Библиотека България“. Филолог, преподавател по български и английски език. Пише поезия, ревюта и критика в литературни платформи, редактира и рецензира книги, организира литературни събития. Съосновател на движението Нова Асоциална поезия, член на Асоциация на младите български писатели, член на Съюза на българските писатели.

Симеон Аспарухов, член на журито

Симеон Аспарухов е автор на три поетични книги. Съсобственик и управител в издателство „Библиотека България“. Работи като редактор, пише ревюта, поддържа рубрики в литературни платформи. Член на Съюза на българските писатели и Асоциацията на младите български писатели.

Най-добрите разкази, селектирани от журито, ще бъдат включени в тематичния сборник „Колелото на времето“, който ще бъде издаден през 2024 г.  

Първите трима лауреати ще бъдат представени и публикувани в сайта на издателството и ще получат следните награди:

Първа награда – плакет, грамота и 500 лв.
Втора награда – плакет, грамота и 300 лв.
Трета награда – плакет, грамота и 200 лв.

 

Лауреатите на конкурса, както и авторите, чиито разкази ще влязат в едноименния сборник ще бъдат обявени на 25 януари в рамките на церемонията по награждаването от 19:00 ч. в „Български културен център“, ул. „Веслец“ 13. Събитието във Фейсбук

 

„Библиотека България” е издателство за съвременна българска поезия и белетристика, основано през януари 2018 г. от Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. До момента с логото на „Библиотека България“ има издадени почти сто книги на български автори, а поетите и писателите, които са се доверили на екипа са близо 90. Екипът е с номинация за награда „Златен лъв“ – 2019 г. за оригинален дизайнерски проект и за въвеждане в съвременна употреба на непубликуван в неговата цялост архивен материал за книгата „Лора, Яворов и аз“, спомени на Дора Конова със съставител д-р Петър Величков. Носител е на почетна награда за особен принос в съвременната българска поезия и белетристика от Национален поетичен конкурс "Майко моя, моя Богородице", Хасково, 2022 г. Издателството е член на Асоциация „Българска книга“ от 2022 г. В каталога на изданията присъстват колекциите „Наследство“ за документалистика и мемоарна литература, „Лястовици“ за дебютна литература, „Дребосъчета“ за детска литература и „Орбита“ за фентъзи и фантастика.


За контакт:

Симеон Аспарухов
office@biblioteka-bulgaria.bg
0886 669 648


Ива Спиридонова
biblioteka@biblioteka-bulgaria.bg
0899 157 346

Автор:
Издателство „Библиотека България“
Публикация:
22.01.2024 г. 15:32