Конкурсни резултати

X юбилеен конкурс "Рашко Сугарев"

Конкурс за млади писатели до 35 години

X юбилеен конкурс "Рашко Сугарев"


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 април 2007 г. (петък) от 13,00 ч. в сградата на Националния дарителски фонд “13 века България” бяха връчени литературните награди от конкурса за къс разказ “Рашко Сугарев”.

В състава на журито са:
Димитър Коруджиев – председател, Любен Петков и Георги Величков


◊ НАГРАДЕНИТЕ

 Голямата награда за 2007 г. се присъжда на
Антон Терзиев от София - за разказа “Ърбан йога за начинаещи” (публикуван във в. “Дневен труд”);

Две първи награди получават:
. Силвия Томова от София за разказа “Синьо” от книгата й “Добър ден, Р.”
. Красимира Джисова от Ямбол за разказа “Search: me”, публикуван във в. “Капитал”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Националният литературен конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев е учреден и организиран от НДФ “13 века България”, за да стимулира творчеството на млади автори в модерната българска белетристика.

Патронът на конкурса, Рашко Сугарев, лекар по образование, става известен на четящата публика у нас със самобитния си стил на модерен белетрист. Появата на безсюжетния психологически разказ в съвременната българска литература се свързва с неговото име и с творчеството на писателите Димитър Коруджиев, Любен Петков и Георги Величков – членове на несменяемото жури на националния конкурс за къс разказ, създаден след ранната смърт на писателя.

В края на 70-те години на миналия век книгите на тази група приятели и съмишленици стават обект на най-продължителната дискусия в българския литературен печат – на страниците на вестник “Пулс”. Дебатът има колкото литературен, толкова и политически характер. Част от обвиненията на официозната критика са заради “ровене в задния двор на живота”, декадентство и упадъчност, благодарение на които обаче творчеството на младите тогава писатели нашумява.

Десетото юбилейно издание на конкурса за къс разказ е интересно и силно като творческо участие: изключителна разказваческа техника, тънко чувство към психологическия детайл, постепенно отдалечаване от традиционните представи, изместени от страстта към интерактивното – това са доминиращите елементи на модерния къс разказ, представен в националния конкурс “Рашко Сугарев”.

Премирани в предишни издания на литературния конкурс са: Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински и Георги Савчев

На тържественото връчване на наградите присъстваха известни имена на модерната българска проза и премирани в предишни издания на литературния конкурс.
Автор:
Публикация:
13.04.2007 г. 22:39
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/3802-x-yubileen-konkurs-rashko-sugarev