Конкурсни резултати

Чудомирови празници в Казанлък

Мариус отнесе 2 приза от “Комедийния хит на сезона”

◊ ТЕАТРАЛНИЯТ ПРАЗНИК

На 1-ви април в Казанлък завърши четиринадесетото издание на Чудомировите празници. Точка на амбициозната 8-дневна културна фиеста бе сложена с обявяването на лауреатите на Националния театрален фестивал “Комедийният хит на сезона”.

Четири спектакъла – “Остап Бендер – кралят на мошениците” на Габровския театър, “Комедия от грешки” на Театъра на армията, “Сътресение” на Пловдивския театър и “Спи с мен” на Малък градски театър зад канала – се състезаваха за престижната статуетка на Чудомир. Големият печеливш се оказа Мариус Куркински, който със своя авторски моноспектакъл “Сътресение” по разкази на Николай Хайтов отнесе наградата на публиката и големия приз на фестивала. За първи път журито с председател Ина Божидарова присъди и награда на Съюза на артистите в България; за най-добро актьорско постижение отличието бе присъдено на Иван Петрушинов за ролята му в постановката “Спи с мен”.


◊ ЛИТЕРАТУРНИЯТ ПРАЗНИК

По време на Чудомириадата стана известен и новият, 39-и пореден носител на националната награда “Чудомир” за хумористичен разказ. Това е русенският художник Велимир Петров, който по съвместителство е и писател-хуморист.

И още един национален литературен конкурс излъчи своите лауреати по време на ХIV Чудомирови празници: журито с председател проф. Огнян Сапарев връчи първата награда в конкурса за любовна лирика “Магията Любов” на пловдивчанина Димитър Краев, втора бе Яница Радева от Ямбол, а трета стана 11-годишната Анжелика Вълчева от Добрич.


◊ И ОЩЕ ПРАЗНИЦИ

И още два запомнящи се акцента в тазгодишната Чудомирова фиеста, която струваше над 60 000 лева: възпламеняващият концерт “Огън и вятър” на Елица и Стунджи, които ще представят България в конкурса на Евровизия, и дискусията “Литературното бъдеще на България” с участието на млади автори от цялата страна.
Автор:
Петър Марчев
Публикация:
03.04.2007 г. 17:22
Посетено:
1024
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/3764-chudomirovi-praznitsi-v-kazanlak