Конкурсни резултати

Читателите посочиха фаворитите си в Десетия литературен конкурс на „Алеф”

Двама млади автори събраха равен брой гласове и си поделят наградата на публиката

Читателите посочиха фаворитите си в Десетия литературен конкурс на „Алеф”

Приключи гласуването на читателската аудитория за номинираните разкази в Десетия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Творбите на 20-те номинирани млади български автори събраха общо 7500 вота. 

Най-много харесвания получиха разказите на Симеон Добрев от ППМГ “Академик Никола Обрешков“ – Бургас /”Моят еврейски приятел”, http://alef-bg.org/bg/  и Георги Дичков от Езикова гимназия „Христо Ботев” – Кърджали /”Болката и паметта на звездите” http://alef-bg.org/bg .  И за двамата автори броячът посочва по 939 гласа,  поради което те ще си поделят наградата на публиката. Тя е в размер на 500 лева и е осигурена от бюджета на Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда десетото издание на литературното състезание.

Читателският приз ще бъде връчен на тържествената церемония по награждаване на победителите в конкурса. Тя е кулминация на Международния младежки литературен фестивал „Приятелството - смисъл и спасение” и ще се проведе на 20 юни от 18 часа в Международния конгресен център Бургас. Специално за събитието се очаква да пристигнат вицепрезидентът Илиана Йотова, министри, посланици на държави, които имат участие в конкурса, изявени творци, специалисти по литература и история, видни общественици.

По темата ”История за мрак и светлина” в юбилейната надпревара на „Алеф” твориха 170 ученици от 9 държави – България, Германия, Полша, Словакия, Испания, Унгария, Австрия, Румъния и Израел. Журито, в чиито състав са видните литератори Румен Леонидов и Георги Бърдаров, номинира за награда 20 от тях. Освен с разкази, тази година младите автори участваха и с видеоклипове. Класирането в двете категория ще бъде оповестено на тържествената церемония и победителите ще получат награди.

Амбицията на организаторите е и тази година церемонията по награждаване да бъде вълнуващ спектакъл, който ще остане в аналите на конкурса като запомнящо се събитие, отправящо значими послания и създаващо нови приятелства. 

 

Автор:
Център „Алеф”
Публикация:
12.06.2023 г. 12:41
Посетено:
295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/37142-chitatelite-posochiha-favoritite-si-v-desetiya-literaturen-konkurs-na-alef