Конкурсни резултати

Наградени участници в конкурса за есе, посветен на 145-ата годишнина от освобождението на България

Тема на конкурса: „Свободни ли сме днес?”

Наградени участници в конкурса за есе, посветен на 145-ата годишнина от освобождението на България

По инициатива на Община Сливен, Регионалното управление на образованието,  НЧ „Зора-1860” и Библиотека „Зора”, в зала „Май” на града под Сините скали се състоя ритуал по награждаване на участниците в проведения конкурс за есе на тема: „Свободни ли сме днес?” Търсейки и корените на проблема  в съвремието ни, той  отвежда и към светлата годишнина в  историческия път на развитие на  българската държава и националните борби за освобождение.

Водещата Стефка Котова обоснова насочеността на събитието, припомняйки формулираните изисквания  пред учащите се: „... задачата да подготвят есе по обявената тема, в която свободно да изложат индивидуалното си мнение по нея” - при респектиращите цели и замисъл на  начинанието: „… да провокира към творческо мислене, както и за показване на умение за изразяване;  защита на лична позиция и собствена теза”.  Поканени за участие в конкурса бяха учениците от X-XII клас на учебните заведения в област Сливен.

Представените есета оцени жури в състав:  Мария Вълкова – председател (РУО – Сливен) и членове – видните журналистки Веселина Седларска и Щилияна Василева. 

По време на церемонията в общинската зала „Май” председателят на НЧ „Зора” Минко Стефанов провидя организирането на конкурса като щрих от родолюбивата диря и дейност на вековната организация в миналото и днес, продължаваща с инициативи в развитие на родолюбиви чувства у съгражданите ни и особено – у младите хора. Минко Стефанов, директорът на Библиотека „Зора” М. Главчовска и членовете на журито Мария Вълкова и Щилияна Василева връчиха в навечерието на Националния  празник на Република България  грамоти и парични награди (в размер: 200 лв. – за Първо място; 150 лв. – Второ място; 100 лв. – Трето място) на най-достойно представилите се участници.

Ето имената на призьорите: 
  • Алекзандър Константинов Танев, ученик в ПГЗЕ  „Захарий Стоянов” – Сливен, с есе, отличено на I място;
  • Теодор Панайотов – ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” – Сливен, удостоен с II място;
  • Инна  Светославова Дойчинова, ученичка в ППМГ „Добри Чинтулов” – Сливен, с класирано на III място, есе.

Мариета Главчовска – главен библиотекар на Библиотека „Зора”, връчи поощрителна награда на Георги Попов, ученик в ПХГ „Дамян Дамянов” – Сливен.

Под аплодисментите на публиката удостоеният с първо място участник  Алекзандър К. Танев от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен, прочете пред присъстващите своето есе „Свободни ли сме днес?”

Изразяваме надежда инициативата  да се развива и в бъдеще, както и да привлича за участие повече учащи се от учебните заведения на областта  (и особено извън тези в Сливен), които също да завоюват радостта и признанието да бъдат удостоявани с първи места в  престижния конкурс... На всички включили се в настоящия му формат организаторите връчиха грамоти и годишни читателски карти. 

Предвидено е и публикуване на текстовете на най-добрите ученически разработки в блога на Библиотека „Зора”, в раздел „Литературен салон”. Участниците и организаторите запечатаха в обща снимка вълнуващ миг от проявата.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.03.2023 г. 18:03
Посетено:
541
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/36485-nagradeni-uchastnitsi-v-konkursa-za-ese-posveten-na-145-ata-godishnina-ot-osvobozhdenieto-na-balgariya