Конкурсни резултати

Ясни са българските и чуждестранни финалисти в ІХ Конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Новост тази година е учредената награда на публиката, която ще гласува на сайта на „Алеф”

Ясни са българските и чуждестранни финалисти в ІХ Конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

 

Ясни са българските и чуждестранни финалисти в ІХ Международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Наближава заключителният етап от ІХ Международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Окончателните победители ще бъдат излъчени от номинираните участници. Кои са те ще разберем на официалната церемония по награждаване в Бургас на 28 юни 2022 година, която ще постави официален финал на конкурса. Тя ще бъде част от тридневния Международен литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който се провежда за първи път и включва прожекции на документални филми, посветени на Холокоста, представяне на книги по темата, литературни работилници, водени от именити български писатели като Недялко Йорданов, Георги Господинов, Георги Бърдаров и литературни четения, екскурзии до емблематични места, както и специална вечер на приятелството.

Освен предвидените награди по регламент, тази година ще бъде връчена и награда на публиката. Нейният носител ще бъде определен според броя харесвания на номинираните разкази, които са публикувани на сайта на „Алеф” в рубриката Литературен конкурс – номинирани разкази 2022 http://alef-bg.org/category/ 

Гласуването ще се извършва чрез линк под всеки разказ. То ще започне от 1 май и ще продължи до 20 май 2022 година.

В оспорвана надпревара по темата „Необикновени постъпки на обикновени хора” младите автори създадоха художествени разкази, чрез които на фона на нечовешката жестокост на Холокоста откроиха прояви на  човеколюбие, смелост и себеотрицание.

Двете журита – българско и международно вече оповестиха своите номинации. От общо 170 български и чуждестранни участници до финалния кръг достигат 30 млади автори.

Творбите на авторите от България оцени компетентно жури в състав: Радостина Николова, старши експерт в МОН, Георги Бърдаров, писател, специалист по етно религиозни конфликти и демографски проблеми,  Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг,  Асен Йорданов – журналист, поет и директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф” и организатор на конкурса.

След изключително труден избор българското жури оцени най-високо 20 от  общо 103 творби, изпратени за конкурса. Финалистите са от градовете София, Бургас, Пловдив, Русе, Гоце Делчев, Варна,Кърджали, Хасково, Карнобат,Силистра, Стара Загора, Разград, Търговище и Сливен.

Номинациите на чуждестранните участници бяха направени от международното жури, в което влизат  Веред Елрон – културно аташе в посолството на държавата Израел в България, Дорота Фатер – директор на полското училище към Посолството на Полша в България, Ивана Марксфелдова – експерт в политическия департамент на президента на Словакия, Саша Журкоф – публицист и издател на вестниците „Wien heute“, „Neue Donau Zeitung“, акредитиран журналист на  Пресслужбата на Бюрото на ООН във Виена и член на UNCAV,  Янош Кьобаняи, писател, главен редактор на списание за еврейска култура  и издателство „Минало и бъдеще”. Те откроиха като най-добри десет от общо 67 разказа, изпратени от Полша, Латвия, Словакия, Германия, Австрия, Унгария, Украйна и Израел.

Финалистите от България и чужбина ще бъдат поканени за участие в литературния фестивал и церемонията по награждаване на разноски на организаторите.

Имената на номинираните са публикувани отделно на сайта на Център „Алеф” http://alef-bg.org/, в рубриката Литературен конкурс.

 

Деветото издание на Международния литературен младежки конкурс се провежда със специалното съдействие на Община Бургас и под патронажа на Министерството на културата и Музея за еврейска история „Полин” във Варшава.

Негови спомоществователи са Министерство на образованието, Дипломатически институт и Държавен културен институт към МВнР, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полски институт в София, хотел „България”, клиника Нефролайф, Триа Сити център, БМФ Порт Бургас, Международен Конгресен Център, хотел „Приморец”.

 

Автор:
Център „Алеф”
Публикация:
30.04.2022 г. 15:17
Етикети:
награда на публикатафиналистиЦентър за еврейско-българско сътрудничество. „Алеф”
спасява цяла вселена”
„Който спаси един човешки живот
ІХ Международен литературен младежки конкурс
Посетено:
2061
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/34596-yasni-sa-balgarskite-i-chuzhdestranni-finalisti-v-h-konkurs-koyto-spasi-edin-choveshki-zhivot-spasyava-tsyala-vselena