Конкурсни резултати

Българка, украинка и сръбкиня са победителите в Международния конкурс на Регионален Център София – ЮНЕСКО

Надя Янкова, Мирослава Шевченко и София Пришич спечелиха 3-дневно посещение на Централата на ЮНЕСКО в Париж

Българка, украинка и сръбкиня са победителите в Международния конкурс на Регионален Център София – ЮНЕСКО

 

Надя Янкова от България, Мирослава Шевченко от Украйна и София Пришич от Сърбия са победителите в Международния младежки конкурс „Нематериално културно наследство: следващото поколение”.

Инициативата за надпреварата бе на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с партньорството на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Френския институт в България, който бе и домакин на церемонията по награждаване.

Наградата за тримата победители е 3-дневно посещение в Париж, където те ще имат възможността да разгледат Централата на ЮНЕСКО и други културни обекти и забележителности.

Конкурсът бе насочен към хора от 18 до 35-годишна възраст, граждани на страните членки на Регионалния Център.

„Получихме изключително интересни истории, написани от хора с познания и обич към традицията, с която са израснали. В разказите видяхме и типичните за младите въображение и нов, различен поглед. Десетки участници успяха да ни пренесат в десетки различни светове”, каза Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО. „Този конкурс имаше за цел да провокира младите хора, да ги направи съпричастни към каузите на нематериалното културно наследство. Другата му ключова цел бе взаимното опознаване на културите в региона на Югоизточна Европа. Смятам, че успяхме да постигнем и двете цели”, допълни Тодорова.

Ритуалът „Калиница” в Асеновград, грънчарството в Украйна и Белият петък - селски празник в района Кралево в Сърбия, бяха елементите, представени от победителите. Останалите участници срещнаха журито с различни ритуали, занаяти, кулинарни традиции, чествания и празници. Техните истории ще бъдат включени в единственото в своята сфера списание у нас „Живи наследства”.

Надпреварата беше под надслов #ShareYouthHeritage и бе част от инициативите по случай 75 години от създаването на ЮНЕСКО (16 ноември 1945 г.) и 65 години от присъединяването на България към организацията.

 

Автор: Организаторите
26.11.2021 г. 17:49
Посетено: 1527
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/33771-balgarka-ukrainka-i-srabkinya-sa-pobeditelite-v-mezhdunarodniya-konkurs-na-regionalen-tsentar-sofiya-yunesko