Конкурсни резултати

Варна Дизайн Форум обяви резултатите от Младежкия конкурс за офис на открито

Проекти с интересни архитектурни и дизайнерски решения

Варна Дизайн Форум обяви резултатите от Младежкия конкурс за офис на открито

Проект за модулен офис на открито на Венцислав Кърцелин и Павло Кукуруз, класиран на първо място в конкурса

 

◊ СЪБИТИЕТО

През април 2021 г. НПО Варна Дизайн Форум, в партньорство с Фонд Култура към Община Варна и Регионалната Камара на архитектите в България, както и с подкрепата на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Дружество „Синтез. Интериор. Дизайн“ на САБ покани студенти и млади професионалисти (до 35 години) в областта на архитектурата и дизайна да участват в открит младежки онлайн конкурс за модулен изнесен офис/място за срещи на открито. На 21 юни 2021 г. в Дома на архитекта организаторите обявиха пред медиите резултатите от конкурса.

Преди това бяха презентирани седемте проекта на анонимно участвалите млади архитекти и дизайнери, като мнението си за тях споделиха председателят на Варна Дизайн Форум проф. д-р арх. Росица Никифорова и членовете на журито арх. Виктор Бузев – главен архитект на Варна, арх. Сияна Георгиева и д-р арх. Христо Топчиев. Освен тях, в журито влизат проф. д-р арх. Андрей Некрасов от Русия и арх. Ваня Караджова.

Проф. д-р арх. Росица Никифорова благодари за съдействието на Община Варна, фонд Култура и Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, също на журито и участниците в конкурса, на който даде висока оценка. След презентацията тя отвори пликовете с номерата на първите четирима финалисти и оповести имената им.

 

◊ НАГРАДЕНИТЕ

Първа награда от 1000 лв и Сертификат за участие в конкурса на Варна Дизайн Форум за модулен офис на открито получават Венцислав Кърцелин и Павло Кукуруз от София за своя проект 149137J, общ резултат 442 точки;

На второ място, с награда от 750 лв и Сертификат за участие, се класира Ралица Славчева от Шумен с проект qsb1416, общ резултат 438 точки;

Трета награда от 500 лв и Сертификат за участие се отрежда на Ангел Монев и Весела Табакова от Варна за проект 4L7AS62, общ резултат 384 точки;

Четвърто място и специална грамота от Регионалната Камара на архитектите Варна е за Траяна Великова-Андонова с проект tmmv121, общ резултат 365 точки.

 

◊ ОЦЕНКИТЕ

Изказалите се бяха единодушни, че конкурсът, макар и с неголям брой участници, се отличава с високото качество на подадените проекти. Арх. Сияна Георгиева отбеляза, че всички кандидати са развили свежи и креативни идеи, показвайки комплексно мислене върху заданието - от функционалността и брандираното лого до използваните материали и възможността за тяхното рециклиране. Арх. Виктор Бузев оцени доброто партньорство между Община Варна и Варна Дизайн Форум, който с този конкурс дава израз на актуалната обществена реакция и творческите идеи на младите хора за овладяване на последствията от Ковид пандемията с алтернативни архитектурни и дизайнерски решения. Конкурсните разработки на екологични и независимо съществуващи в различни пространства модулни офиси го впечатляват със запомнящата се визия, енергийната автономност и предложенията за алтернативни енергии. Според арх. Христо Топчиев конкурсните проекти отразяват доброто ниво на образованието по архитектура и дизайн, както и съвременните постпандемични тенденции за трансформиране на работните места в една нова екологична и естетическа среда. Доц. д-р арх. Станчо Веков посочи някои особено интересни решения, които се вписват естетически в градския дизайн на Варна и отразяват най-добрите световни търсения за изграждане на устойчива и зелена архитектура.

Арх. Марин Велчев, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, също изказа задоволството си от креативността на участниците в конкурса и обяви, че Регионалната камара на архитектите ще подкрепи реализацията на един проектите. Срещата завърши с пожеланието и останалите проекти от конкурса на Варна Дизайн Форум за модулен офис на открито да намерят своите инвеститори. А надеждата на проф. д-р арх. Росица Никифорова е някога и Варна да бъде обявена за Световна столица на дизайна – признанието се дава на всеки две години от Международно жури за естетически постижения в областта на екстериора, цялостния дизайн на градската среда и съучастието на гражданите в дизайнерския процес.

 

Автор: Виолета Тончева
22.06.2021 г. 13:21
Посетено: 778
Етикети: награди, Варна Дизайн Форум, модулен изнесен офис, младежки онлайн конкурс, ВСУ „Черноризец Храбър
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/32986-varna-dizayn-forum-obyavi-rezultatite-ot-mladezhkiya-konkurs-za-ofis-na-otkrito