Конкурсни резултати

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA

Международен конкурс за млади дизайнери, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA

 

◊ НАГРАДИ ОТ КОНКУРСА "IDEAMODA"

Анелия Антова от Националната художествена академия е носителят на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week.

Колекцията ѝ "The Exhausted Future" е вдъхновена от замърсяването и трупането на отпадъци не само в околната среда, но и вътре в хората. За моделите си тя използва авторски принтове и премодифицира дрехи втора употреба. В работатa си младата дизайнерка експериментира с конвенционални и неконвенционални материали, създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории, вдъхновени от реалността и отвъд нея.

С голямата награда от 5000 лв. и професионалната автоматична машина, Анелия ще има възможност да започне собствен бизнес.

Втора награда в конкурса получи колекцията "Re:Seen The Un:Seen" на Еми Киселичка, студент в програма „Мода" на НБУ. Моделите ѝ са вдъхновени от ритъма на турския квартал "Балат" в Истанбул, който е популярен със своите цветни сгради. Малко от посетителите му обаче знаят, че освен с цветността си "Балат" е известен и с голяма престъпност и немотия. Именно на този контраст се гради и концепцията на колекцията. При изработването на моделите е използвана турската техника Ебру за рисуване с ръка върху вода, при която при смесването на точно количество растителна смола с вода се получава разтвор, върху който се накапва от боята и се получават желаните форми.

Младата дизайнерка Еми Киселичка получава възможността да продължи безплатно обучението си в магистърска програма „Мода" на НБУ, както и две специални награди – професионална фотосесия в списание EVA и представяне на колекцията ѝ в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22".

Двете победителки ще представят България на Международния конкурс за млади дизайнери IYDC през есента на 2021 в Киев, Украйна.

Трета награда - мултифункционална шевна машина и професионална дискова ножица – получава съвместната колекция на Сандрела Канаан и Григор Георгиев „SILUR". Моделите представят съчетание от архаични текстури и обеми, които създават мост между магията на древното и комфорта на съвременния контекст.

Общо 15 млади дизайнери достигнаха до финала на IDEAMODA. Те представиха колекциите си пред публика в залата на галерия „Оборище 5". Победителите бяха избрани от жури с участието на изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи:

Жури:

  1. Adrian Roberts – директор в „Accademia Costume & Moda", Рим
  2. Веселин Йорданов – моден дизайнер, Милано
  3. Myra Postolache – „The Secret Code of Fashion",  Рим
  4. Владимир Каралеев – моден дизайнер, Берлин
  5. Николай Божилов,  Моден дизайнер и креативен директор в „Николай Божилов"
  6. Николай Пачев - Моден дизайнер, селекционер в AL LU Re Course, лидер в Styling, НБУ
  7. Сандра Клинчева - Моден дизайнер и съосновател, „moré noir", Моден редактор, списание EVA
  8. Милко Бояров - дизайнер на бижута, Swatch Group, Цюрих
  9. Нели Митева – дизайнер, „Иван Асен 22"
  10. Васил Германов – моден фотограф, PHOTOGRAPHER

 

Конкурсът IDEAMODA се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а целта му е да подпомогне и даде старт за развитието на младите дизайнери.

В момента дизайнерите, които имат смелостта да започнат и развиват собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
17.05.2021 г. 14:36
Етикети:
Balkan Fashion WeekIDEAMODAНов български университет
Международен конкурс за млади дизайнери
Посетено:
1550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/32736-studenti-po-moda-ot-nbu-i-nha-sa-golemite-pobediteli-v-konkursa-ideamoda