Конкурсни резултати

Априловски награди за литература - 2006

Калин Илиев - с награда за книга на годината

Априловски награди за литература - 2006


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 ноември 2006 г. за втори път се състоя тържествена сесия за връчване на Априловските награди за литература - гр. Габрово.

Инициатор за учредяване на наградите е Дружеството на писателите - Габрово, а съучредители: Община - Габрово, НЧ “Априлов-Палаузов” и издателство ЕКС-ПРЕС - Габрово.

Комисия в състав: доц. Сава Василев, доц. Радослав Радев (ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”), Велизар Велчев, Николай Коссов, Стефан Ганев и Яна Максимова, представи кижната продукция на писателите от Габровска област за 2005 г. и определи лауреатите на втората Априловска награда за литературно творчество.


◊ НАГРАДИ

. Априловска награда за книга на годината - статуетка, грамота и парична премия - се връчи на писателя Калин Илиев за романа му ”Последният пощальон”.

. Специална Априловска награда на Община Габрово за цялостно творчество - грамота и парична премия се даде на писателя Минчо Минчев.

. Априловска награда на НЧ “Априлов–Палаузов”, за най-добра първа книга - грамота и парична премия - получи поетесата Цонка Христова за стихосбирката “Думи на кръстопът”.

. С Априловска награда на издателство “ЕКС-ПРЕС” - безплатно отпечатване на ръкопис за нова книга (стихосбирката “Руска рулетка”) - бе удостоена журналистката Жанет Михова.

Дружеството на писателите получи уверението на ръководството на Регионална библиотека “Априлов-Палаузов”, че догодина институцията ще се включи в инициативата със своя награда - за най-добра детска книга.
Автор:
Цонка Христова
Публикация:
17.12.2006 г. 16:26
Посетено:
936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/3231-aprilovski-nagradi-za-literatura-2006