Конкурсни резултати

Две българчета сред лауреатите на Международния кларинетен конкурс “Сава Димитров”

Над 7000 души от десетки държави проследиха събитието онлайн

Две българчета сред лауреатите на Международния кларинетен конкурс “Сава Димитров”

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН КЛАРИНЕТЕН КОНКУРС "САВА ДИМИТРОВ" 2020

12-годишният Симеон Витанов от Велико Търново и 15-годишният Цветомир Радев от София завоюваха място за България сред лауреатите на първото издание на Международния кларинетен конкурс “Сава Димитров”. Двамата се пребориха с тежката конкуренция на участници от десетки държави и се класираха на вторите места в своите възрастови категории – А и B.

Конкурсът се проведе онлайн между 16 и 20 декември и събра международна публика от над 7000 ценители от различни континенти. В него се включиха близо 100 изпълнители от десетки държави от цял свят. Общият награден фонд на събитието, който се разпределя между лауреатите е 50 хил. лева под формата на парични и предметни награди. Организатори на събитието са Фондация “Проф. Сава Димитров” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община и Съюза на българските композитори.

“Горди и благодарни сме, че тези две деца достойно защитиха българската кларинетна школа в първото издание на конкурса. Те се справиха не само със силната международна конкуренция, а и с необичайните обстоятелства, в които реализирахме събитието онлайн.”, сподели проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет, Ректор на Националната музикална академия и внук на основателя на кларинетната школа у нас, чието име носи конкурсът. “Големият интерес от страна на участниците и публиката от цял свят доказа, че в България имаме волята и уменията да направим музикално събития на световно ниво, че ние имаме място на международната музикална сцена. Вярвам, че това е само началото.”, допълни той.

Най-оспорвана беше надпреварата във високите възрастови категории D и Е, където и наградният фонд е най-съществен. Първите места в тях завоюваха съответно 20-годишният Михал Сервин от Полша и 25-годишният Станислав Павлович от Украйна, които освен парични награди получават изключителните музикални инструменти Tradition Bb кларинет и Légende Bb кларинет, предоставени от Buffet Crampon.

18-годишната Натали Хрдова от Чехия е на първа позиция в Категория C. Начело на Категория B застана Петру Пане на 16 години от Румъния. При най-малките в Категория А големият победител е 14-годишният Петризор Кристиан Йонут от Румъния.

Изпълненията на участниците бяха оценявани анонимно от “звездното жури” на Международния кларинетен конкурс "Сава Димитров", което обедини зад каузата изключителни изпълнители и преподаватели от цял свят.

 

Лауреати в отделните категории на Международния кларинетен конкурс "Сава Димитров" 2020

• Категория А

1. Петризор Кристиан Йонут, Румъния
2. Симеон Витанов, България
3. Леонас Бартулис, Литва

• Категория B

1. Петру Пане, Румъния
2. Цветомир Радев, България
3. Йоана Томеску, Румъния

• Категория С

1. Натали Хрдова, Чехия
2. Рокас Макщутис, Литва
3. Раполас Бартулис, Литва

• Категория D

1. Михал Сервин, Полша
2. Домагой Мартинович, Хърватия
3. Нина Рейно, Франция

• Категория Е

1. Станислав Павлович, Украйна
2. Хесус Давид Милано Мелгарейо, Венецуела
3. Алеш Тврдик, Чехия

 

◊ ЖУРИ

Проф. Филип Купер - Първи кларинетист на оркестъра на Парижката национална опера от 1984 година насам, който се изявява и като солист в Берлинската филхармония, Миланската скала, Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Московския симфоничен оркестър, полския оркестър Sinfonia Varsovia, Orchestre de Paris, Orchestre National de France и др.

Джулиан Блис започва да свири кларинет по собствено желание на 4-годишна възраст. Само след две години вече има първата си изява в Бъкингамския дворец, а когато е на 12 години е поканен да свири отново там на концерта по случай юбилея на кралица Елизабет Втора. По същото време печели и голяма награда от Университета в Индиана, САЩ, което поставя началото и на кариера със стотици турнета и концерти в цял свят. Освен като солист на едни от най-добрите оркестри в света, сред които Филхармонията на BBC, Лондонската филхармония и Кралския филхармоничен оркестър на Великобритания, Блис е известен и със запомнящото се поведение на сцената и това, че обича да общува непринудено с публиката. Именно заради това го сравняват и със сънародника му - футболната звезда Уейн Руни.

Проф. Людмила Петеркова е преподавател в Пражката консерватория откакто е на 27 години и сред възпитаниците й са изпълнители от Италия, Франция, Полша, Корея, Япония, САЩ и Египет. Като солист и изпълнител свири с едни от най-престижните оркестри в Европа, а записите й имат над 2 млн. слушания в платформата Spotify.

Към тях ще се присъедини и българинът доц. д-р Вангел Тангъров, когото родната публика помни като първи кларинетист на Софийската Филхармония, а който в момента е преподавател по кларинет в Тексаския щатски университет и първи кларинетист на Операта в Остин, Mid-Texas Symphony и канадския Симфоничен оркестър Виктория.

В състава на журито е и проф. Антонио Тинели – световноизвестен музикант с десетки международни награди, а понастоящем преподавател и координатор на школата по кларинет в Консерваторията „Н. Пичини” в Бари и артистичен директор на различни музикални събития.

Сред членовете са и проф. Емил Вишинеску – преподавател в Националната музикална академия в Букурещ и първи кларинетист на George Enescu Philarmony, проф. Джуро Пете, който е водещ преподавател по кларинет в Сърбия, и Павлин Панайотов – възпитаник на българската школа с над 20 години международна музикална кариера, а в момента преподавател и създател на първия училищен кларинетен оркестър в Чехия. Тадей Кениг е професор по кларинет в Музикалната академия в Любляна (Словения) и гост-професор в Университета в Нови Сад, има проведени мастър класове в редица водещи университети, сред които Musikakademie der Stadt Basel, Conservatorio della Svizzera Italiana, UDK Berlin и др. Проф. Никола Сърдич е преподавател в Академията по изкуствата в Нови Сад и Академията по изкуствата в Баня Лука, а като солист и камерен музикант е свирил на големи сцени в бивша Югославия, Франция, Белгия, Германия, Великобритания, Чехия, Нидерландия, Русия, Румъния, Словакия и Унгария.

* * *

Още информация за конкурса можете да намерите на:

https://clarinetcompetition.savadimitrov.com/

Конкурсът се провежда с подкрепата на А1, Buffet Crapmpon, Vadoren, Jaguar, Les Fleurs Boutique Hotel, СОТ 161, Playfield, Alliance Print и медийното партньорство на БНТ и БНР.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.12.2020 г. 15:50
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/32149-dve-balgarcheta-sred-laureatite-na-mezhdunarodniya-klarineten-konkurs-sava-dimitrov