Конкурсни резултати

Известни са лауреатите на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет"

Поетесата Ели Видева е носител на наградата на Община Хасково за цялостен принос в областта на литературата и изкуството „Александър Паскалев“ за 2020 г.

Известни са лауреатите на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет"

 

◊  НАГРАДИ ОТ КОНКУРСА "ЮЖНА ПРОЛЕТ" 2020

За първи път в историята си Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ се провежда в условията на пандемия. Това наложи организаторите, авторите и членовете на журито да работят дистанционно и да намерят форми, чрез които да оценят дебютните творби и да отличат най-добрите.

Тази година са се включили 22 автори. В литературен жанр „Поезия“ са се конкурирали десет книги, в „Проза“ – осем, в „Детска литература“ – две, в „Литературна критика“ – също две. В жанровете „Драматургия“ и „Филмов сценарий“ е нямало участници.

Журито на конкурса е с председател: проф. дфн Сава Василев – литературен критик и писател, и членове: Владимир Шумелов – литературен критик и писател, Ангел Дюлгеров – литературен критик, Владимир Стоянов – поет, писател, Ясен Калайджиев – писател.

Званието лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и парична награда в размер на 1 000 лв  журито присъди на:

· Виолета Кунева за стихосбирката „Почти всичко е наред“ в жанр „Поезия“,
· Николай Ценков за книгата „Човекът, който продаде морето“ в жанр „Проза“,
· Елена Борисова за книгата „Фантастика и познание“ в жанр „Литературна критика“ ,
· Ненко Генов за книгата „Сбогом, дневнико!“ в жанр „Детска литература“.

Със съпътстващи награди са удостоени:

· Мартин Илиев за книгата „В печалния хан на дните“ и Георги Георгиев за книгата „Автобиография на страха“ в жанр „Поезия“,
· Виолета Стайкова за книгата „Дъното на рая“, Мартин Касабов за книгата „Когато великани ходеха по земята“ и Яна Станкова за книгата „Дневниците на Ая“ в жанр „Проза“,
· Ралица Люцканова за книгата „Жени и чудовища. Новата женска готика“ в жанр „Литературна критика“,
· Стела Йосифова за книгата „Шоколадовата фабрика на Дядо Коледа“ в жанр „Детска литература“.

Носител на наградата на Община Хасково за цялостен принос в областта на литературата и изкуството „Александър Паскалев“ за 2020 година е поетесата Ели Видева. Тя е удостоена с тази награда след решение на жури с председател: Мария Вълчева – зам.-кмет на община Хасково, и членове: Йорданка Иванова – началник отдел ОКМДС, Кирилка Страшникова – директор на РБ „Хр. Смирненски“, Деян Янев – председател на ПК по образование, култура и вероизповедания в Общински съвет-Хасково, и Недялко Бакалов – литературен критик.

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
17.12.2020 г. 15:03
Посетено:
649
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/32126-izvestni-sa-laureatite-na-natsionalniya-konkurs-za-debyutna-literatura-yuzhna-prolet