Конкурсни резултати

Екипът от Велико Търново печели проекта за паметник на цар Калоян

Варна - с памет за историята си

Екипът от Велико Търново печели проекта за паметник на цар Калоян
Борис Борисов – скулптор, пред наградения проект


◊ ЦАР КАЛОЯН И ВАРНА

Основните исторически основания за издигане на Конен паметник на Цар Калоян във Варна:

. През 1201 г. Калоян отвоюва Варна от Византия, като я възвръща окончателно в пределите на България. Оттогава досега Варна е български град;
. През 1205 г. Цар Калоян за пръв път сразява непобедимите дотогава кръстоносци, “цвета на западното рицарство” в Одринската битка;
. През 1204 г. Цар Калоян е коронясан от Светия престол и с този дипломатически акт България придобива, за пръв път в историята си, статут на европейска държава;
. През 2007 г. се навършват 800 години от гибелта на Цар Калоян (1197-1207).


◊ СЪБИТИЕТО

След сериозен анализ на четирите проекта, допуснати до втория тур, членовете на журито излъчиха, след гласуване, проекта на екипа от Велико Търново за най-добър.

Впечатление направиха допълнителните археологически и исторически проучвания на този екип, както и съобразяването на творците с изискванията на заданието и забележките на експертите по синхронизиране на композицията конна фигура-постамент, пропорционирането на отделните елементи и цялостното ситуиране на монумента.

В образа на триумфиращия конник, екипът е успял да изведе завладяващата визия на войн и владетел, която внушава динамика, сила и величественост.

Успехът на екипа очевидно се дължи на разбирането, че всяка творба на изкуството, колкото и да е добра, винаги може да постигне още по-силно художествено внушение.


◊ КЛАСАЦИЯТА

Борис Борисов – скулптор, Константин Константинов – скулптор, Милен Маринов – архитект, Христо Харлов – архитект (Велико Търново)

• Александър Хайтов – скулптор, Костадин Ненов – скулптор, Михаил Соколовски – архитект (София)

• Драгол Пенчев – скулптор, Елена Пенчева – художник, Косьо Христов – архитект (Варна)

• Валентин Гондов – скулптор, Димитър Кръстев – архитект (София).

Намерението на Инициативния комитет е да връчи наградите от конкурса на специална церемония, като подробностите ще станат известни на по-късен етап.

Дарителската кампания по набирането на средства за изграждане на Конния паметник на Цар Калоян във Варна  продължава.


◊ ПРЕДСТОЯЩО

По повод присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. и заради паралела с подобния държавнически ход на Цар Калоян през 1204 г., както и по повод навършването на 800 години от гибелта на великия български държавник, войн и владетел, се предвижда монументът да бъде открит през август 2007 г.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.12.2006 г. 16:31
Посетено:
2855
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/3195-ekipat-ot-veliko-tarnovo-pecheli-proekta-za-pametnik-na-tsar-kaloyan