Конкурсни резултати

Награди от конкурса за най-добър художествен превод от словашки на български език

Наградата на посланика получи Василена Герасимова

Награди от конкурса за най-добър художествен превод от словашки на български език

 

◊ СЪБИТИЕТО

По случай Националния празник - Деня на Конституцията на Словашката република в Посолството на Словашката република в София се състоя церемонията по връчване на наградите в конкурса за най-добър художествен превод от словашки на български език - Награда на посланика. Събитието се проведе на 23 септември 2020 г. в сградата на Посолството, в съответствие с предприетите в Република България противоепидемични мерки.

При откриване на събитието в речта си посланикът г-н Мануел Корчек приветства присъстващите гости и оцени интереса към конкурса от страна на студентите и словакистите, завършили Софийския университета  „Св. Климент Охридски“ и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той оцени работата на  комисията за безпристрастната и професионална оценка на преводите и даде думата на нейния председател г-н Асен Милчев, който благодари на посланика за подкрепата и реализирането на ценната идея за обявяване на конкурс за млади преводачи и тази година. След уводните слова посланикът М. Корчек и председателят на Комисията обявиха резултатите.

На второ място се класира Лиляна Видова.

Първо място зае Василена Герасимова, която получи наградата на посланика и кристална ваза. Двамата преводачи получиха като подаръци и книжни издания.


Конкурсът за превод е обявен на 6 март 2020 г. в Посолството в София от посланика г-н Мануел Корчек заедно с комисия в състав: г-н Асен Милчев, известен български писател и преводач от словашки на български език, доц. д-р Даниела Константинова, словакист и университетски преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и д-р Славея Димитрова, бохемист и университетски преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година комисията избра кратък разказ на словашкия писател Балa „Трески“ като състезателен художествен превод. Комисията е избрала двата най-добри от изпратените преводи. И двете места спечелиха възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Спечелилият конкурса художествен превод на Василена Герасимова ще бъде публикуван в известния български седмичник за литература и култура Литературен вестник (Literárne noviny).

 

Автор: Посолство на Словашката република в София
02.10.2020 г. 15:02
Посетено: 849
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/31764-nagradi-ot-konkursa-za-nay-dobar-hudozhestven-prevod-ot-slovashki-na-balgarski-ezik