Конкурсни резултати

Резултати от конкурса за млад преводач от словашки език

Награда за Електронното списание LiterNet

Резултати от конкурса за млад преводач от словашки език

По случай 24 май Н. Пр. Посланикът на Словашката република в България Мануел Корчек връчи награда за популяризиране на словашката култура и литература в Електронно списание LiterNet на главния му редактор Георги Чобанов

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 май, в тържествена обстановка в Посолството на Словашката република в България бяха обявени резултатите от анонимния конкурс  за превод на художествен текст от словашки език. В тази чудесна инициатива на посолството взеха участие изненадващо голям брой кандидати за наградата на Посланика - 15 души.

В експертното жури за оценка на конкурсните работи се включиха: д-р Славея Димитрова (от катедрата по славистика на СУ „Св. Климент Охридски) , доц. д-р Даниела Константинова (преподавател по словашки език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”) и Асен Милчев (преводач и издател).

На участниците в конкурса бе предоставен за превод кратък разказ от пет страници на известния словашки писател Душан Митана. В началото на церемонията по обявяване на наградите с едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на внезапно починалия автор. Негово Превъзходителство посланикът Мануел Корчек поздрави всички участници със сполучливите им резултати. След това председателят на журито Асен Милчев направи литературен разбор на преводите и даде ценни съвети на начинаещите преводачи. От тях се очаква да излязат бъдещите крепители на българо-словашките културни връзки.

Резултати от конкурса:

Първо място – грамота, плакет и картина от словашки художник – Евгения Митева

Второ място – грамота и плакетЛиляна Видова

Трето място – грамота и плакет – Велимира Божилова-Стоянова

Преводът на победителката ще бъде отпечатан в литературно издание, а на всички участници председателят на журито подари преведени от него от словашки език книги.

 

Културното събитие продължи с още едно награждаване. По случай 24 май Словашкият посланик връчи на главния редактор на Електронно списание LiterNet Георги Чобанов специална грамота и красив плакет. Те се присъждат на електронното издание за неговите усилия да популяризира словашката култура и литература в България.    

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
28.05.2019 г. 21:11
Посетено:
1203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/29743-rezultati-ot-konkursa-za-mlad-prevodach-ot-slovashki-ezik