Конкурсни резултати

Камелия Спасова - победител в конкурса "В. Ханчев"

XXIII Национален младежки конкурс за поезия

◊ СЪБИТИЕТО

Приключи Националният поетичен конкурс „Веселин Ханчев”. Първа награда бе спечелена от Камелия Спасова.

Победителката получи статуетка „Златното яйце”. Тя ще има възможност да издаде първата си книга със средствата от наградата.


◊ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът се провежда за 23-ти път в Стара Загора и е организиран от общината, библиотека „Родина” и къща-музей „Гео Милев”.

В конкурса участваха 115 млади поети от цялата страна. Председател на журито беше Бойко Ламбовски.

Литературният форум завърши с рецитал по стихове на поета Веселин Ханчев. Събитието отбеляза и 40 години от смъртта на старозагорския творец.


◊ ЗА ПОБЕДИТЕЛКАТА

Камелия Спасова е родена на 24.04.1982 в гр. София. Завършила е II Английска езикова гимназия, следва Българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски". Съосновател на арт-група "Устата". Има публикации в "Родна реч", "Пулс", "Софийски университет", "Резил", "Литературен вестник", "Участ" и в множество сборници за критика и хуманитаристика. Участва в литературни пърформънси, арт-акции, визуални инсталации.

Интереси: театър, компютри, бойни изкуства, птици (birdwatching). През 2004 г. получава наградата на името на проф. Веселс за научна дейност в областта на филологическите науки, а през 2005 г. е отличена с Първа награда за поезия в Националния конкурс за поезия "Пеньо Пенев", Димитровград. През 2005 г. работи в екипа на сп. "Книгите днес".


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА НА ЦЕРЕМОНИЯТА

. “Поетични откровения” - рецитал на актьори от ДТ "Гео Милев" по стихове на Веселин Ханчев.
. Премиера на стихосбирката “Треморио” на Мария Македонска – носителка на Първа награда на ХХІІ издание на конкурса. Слово – Бойко Ламбовски.
. Връчване на “Златното яйце”. Награждаване и рецитал на отличените млади творци в ХХІІІ издание на конкурса.
. Музикално-поетичен спектакъл на група “Гологан” - гр. София.
Автор:
Публикация:
04.11.2006 г. 18:15
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/2963-kameliya-spasova-pobeditel-v-konkursa-v-hanchev